ANNONS

Positiva signaler om snabbtåg och spårväg till Flemingsberg

Staten vill vara med och finansiera att Flemingsberg blir en knutpunkt för den regionala trafiken. Det beskedet fick Huddinge i dag. Även Spårväg syd och tunnelbana till Kungens kurva kan vara nära. Nästa måndag tros kommunen få ytterligare bud.
ANNONS

Sverigeförhandlingen kom i dag med ett bud till Huddinge om att staten är med och finansierar att Flemingsberg ska bli en knutpunkt för den regionala trafiken, samt att stationen eventuellt ska bli ett stopp för höghastighetståg.

– Det stärker Flemingsberg som en oerhört viktig plats och ger en enorm skjuts för framtiden, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Redan nästa måndag får kommunen besked från Sverigeförhandlingen om staten också är med och finansierar Spårväg syd och tunnelbana till Kungens kurva.

– De har uttryckt att vi ligger bra till, så jag skulle bli väldigt förvånad och besviken om vi inte får bud, säger Dronjak.

2023 kan premiärturen med Spårväg syd gå från Flemingsberg via Glömsta och Masmo till Älvsjö. Och några år därefter är det tänkbart att tunnelbanan går vidare från Fruängen via Segeltorp till Kungens kurva.

– Behovet av Spårväg syd blir ännu tydligare när fler reser till och från Flemingsberg. Det blir sårbart med bara pendeltåg så det behövs fler alternativ, säger Dronjak.

Catharina Håkansson Boman, en av statens förhandlare, vill inte gå händelserna i förväg.

– Det är utan tvekan två mycket intressanta projekt som Huddinge har presenterat, men jag redovisar inget förrän den 8 februari, säger hon.

Får Huddinge bud och allt därefter går enligt plan beräknas byggstart till 2019.

ANNONS

Skulle det ändå bli ett nej behöver det inte betyda slutet på Spårväg syd och tunnelbana till Kungens kurva.

– Då blir det fortsatt dialog med landstinget, eftersom det är prioriterat. Om det sedan finns pengar beror lite på vilka andra projekt som staten avlastar landstinget med, säger kommunalrådet Malin Danielsson (L).

De tre infrastrukturprojekten ska, enligt Huddinges förslag till Sverigeförhandlingen, möjliggöra för byggandet av sammanlagt 20 000 nya bostäder i kommunen, bland annat en ny stadsdel med 6 500 bostäder i Loviseberg i Glömsta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.