I 50 år var det inga problem att dela ut post till alla hushåll i samfälligheten Sjöbrisen i Kärrdal. Men från den 7 oktober 2022 vägrade Postnord att ge sig in i radhusgränderna på Lomvägen.
– De krävde att vi skulle sätta upp så kallade lådsamlingar i området. Problemet är att samfälligheten inte får göra något som berör enskild fastighetsägare, säger Mats Tibbelin, bosatt på en av de nära 200 drabbade adresserna och styrelsesuppleant i samfällighetsföreningen.
Bakgrunden är att mängden brev har minskat de senaste åren, medan antalet paket har ökat, vilket gör att brevbärarna inte längre cyklar utan kör ut posten med bil i stället. Och att köra in i gränderna på Lomvägen är inte trafiksäkert, ansåg Postnord.
Tidigare gick det bra för Postnord att köra in med sina bilar i radhusgränderna på Lomvägen, tills det i oktober 2022 plötsligt ansågs trafikfarligt. "Det går inte att vända, säger de. Men jo, det finns en ratt på era bilar och man kan backa", tycker Mats Tibbelin.
Tomas Stark
Förening blev lösningen
Samma typ av poststopp har införts i andra liknande områden i Sollentuna och på andra håll i länet och i hela landet.
Ofta står invånarna där inför samma problem som de drabbade i Kärrdal – att den åtgärd Postnord kräver helt enkelt strider mot lagen.
Men nu har samfälligheten Sjöbrisen till slut, efter nästan två år utan postutdelning, fått brevlådesamlingar på sex olika platser i området.
– Fått! Nej vi har betalat 132 000 kronor för dem. Och vi blev tvungna att bilda en ideell förening, en postlådeförening, som tecknade ett nyttjanderättsavtal med samfällighetsföreningen, för att kunna genomföra det här, säger Mats Tibbelin.
Anmälde till JO
För några veckor sedan delades de första breven sedan oktober 2022 ut på Lomvägen.
Mats Tibblin är dock starkt kritsik till att Post- och telestyrelsen, PTS, kan utfärda föreskrifter som inte tar hänsyn till gällande lagar för en samfällighet, föreskrifter som Postnord sedan hänvisar till för att kunna meddela utdelningsstopp om de befintliga postlådorna inte flyttades.
"Besynnerligt" anser Mats Tibbelin om att Post- och telestyrelsen kan ha föreskrifter som inte tar hänsyn till gällande lagar.
Tomas Stark
– Det är besynnerligt. Jag anmälde föreskrifterna från PTS till JO eftersom de bryter mot gällande lagstiftning, men det lades ner utan utredning, säger han.