Posten värvar konstbesökare

Om du har tur landar det i morgon en inbjudan från Bonniers konsthall i din brevlåda. Där visas just nu en utställning om slumpen och konsthallen låter Postens brevbärare dela ut 300 inbjudningar på måfå i Vasastan.

Men är det verkligen slumpen som avgör vem som får dem?

Det är nu bara tre veckor kvar på utställningen ”Slight Chance” med den finska konstnären Pilvi Takalas verk på Bonniers konsthall.

Som alla andra kulturinstitutioner vill konsthallen förstås att så många som möjligt ska se den. Därför tackade de ja när deras reklambyrå kom på idén att låta brevbärarna på Dalagatans postkontor dela ut gratisinbjudningar till utställningen bland invånarna i Vasastan och på Kungsholmen.

– Jag tycker att det är väldigt roligt, något som nästan konstnären själv skulle kunna göra, säger konsthallschefen Sara Arrhenius. Det sätter igång en process där man inte alls vet vem som kommer. Lite som i ”Kalle och chokladfabriken”, man får möjlighet till en upplevelse som man inte hade kommit på själv.

Så under morgondagens arbetspass får sex brevbärare med sig 50 försändelser var.

Breven är oadresserade och slumpen får avgöra vilka som får dem. Den dag vi besöker postkontoret på Dalagatan skämtas det en del bland brevbärarna om hur de ska välja ut mottagarna.

En av dem spekulerar i hur det skulle bli att ge brevet till två personer i ett hus som är luven på varandra.

Urvalet sker inte helt utan plan, det förstår vi när vi hakar på Björn Rosenthal under hans runda.

– Hur det blir beror nog lite på var jag går den dagen. Men jag kommer antagligen att välja ut sådana som jag har någon sorts relation till.

Sådana som du vet är trevliga?

– Man ska nog undvika konflikter med brevbäraren om man vill ha ett brev, säger han hemlighetsfullt.

Den som ser utställningen, oavsett om det beror på ett eget val eller på att man fått en av konsthallens inbjudningar, får i alla fall se flera videoverk som kretsar kring slumpen.

– Vi människor hoppas mycket på den. På att vi ska vinna till exempel. Livet handlar mycket om förväntningar runt slumpen och konstnären Pilvi Takala arbetar mycket med att skapa sådana situationer. Bland annat följer hon sin bror i verket Players. Han är professionell pokerspelare, säger Sara Arrhenius.

Utställningen pågår till den 31 mars.

Han kan vara på väg med ett brev till dig. Björn Rosenthal och fem andra brevbärare delar ut inbjudningar till Bonniers konsthall bland Vasa­stadsborna.

Man får möjlighet till en upplevelse som man inte hade kommit på själv.Sara Arrhenius

Fakta

Mer konst som styrts av slump

Mozart komponerade musik med hjälp av tärningar, så kallad aleatorisk musik.

Metoden har senare använts av moderna tonsättare som John Cage och Karlheinz Stockhausen på 1900-­talet.

Vid förra seklets början skrev dadaisterna slumpgenererade dikter och idén levde vidare hos surrealisterna.

Mest känd är kanske kultboken ”Tärningsspelaren” från 1971 av pseudonymen Luke ­Rhinehart. Huvudpersonen låter sina beslut avgöras av tärningskast.