ANNONS

Vi minns postkontoret på Sankt Eriksgatan – och köerna

Postkontoret 100 28 Stockholm Sankt Eriksgatan 51 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Kungsholmen
Sankt Eriksgatan 51. Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986.
Minns du ditt lokala postkontor på Kungsholmen? Och köerna den tjugonde för att få ut barnbidraget, pensionen eller hämta födelsedagspaketet från svärmor?
Vi hittade en bildskatt från en svunnen tid, som nu framstår som en annan värld.
ANNONS

För er som inte var med: Före 2001 fanns det postkontor där man gjorde mycket av det som vi i dag sköter på nätet.

Vid månadsskiftet stod man i kö på Posten för att betala hyra och räkningar. Den tjugonde varje månad var köerna extra långa när folk skulle lösa in sina pensions- och barnbidragsavier. Och det var här man postade brev och hämtade paket.

Postkontoret 100 28 Stockholm Sankt Eriksgatan 51 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Kungsholmen

Postkontoret på Sankt Eriksgatan 51. Foto: Postmuseum

Fattig som rik

För många av de här sakerna fanns inga andra alternativ. All hantering var analog och manuell. Posttjänstemännen satt bakom kraftigt glas och pratade genom en liten glaslucka (tänk Forex). De slog i kataloger, stämplade papper och granskade underskrifter.

Posten hade egna försäkringar och sin egen bank, PK-banken som senare blev Nordea.

Servicen lämnade en del att önska. Öppettiderna var omöjliga och leenden på andra sidan disken var sällsynta, men i gengäld skötte tjänstemännen allt och kunderna kunde förbli lyckligt ovetande om OCR-nummer. Och man behövde inte hålla reda på ett enda lösenord.

I kön på posten möttes alla i samhället, gammal som ung, rik som fattig. Man nickade tyst till grannar och vänner i kön.

Postkontoret 102 60 Stockholm Folkungagatan 51-53 Postkontoret Stockholm 4 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Södermalm

2001 avvecklades postkontoren, trots protester. Foto: Postmuseum

ANNONS

Nedläggning och avveckling

1994 blev Postverket aktiebolaget Posten, till en början helt ägt av svenska staten. Under 1990-talet blev det allt mindre spring på Postkontoren, när mer och mer kunde skötas elektroniskt och automatiskt. Bankomater, telefonbanken och autogiro gjorde att man slapp mycket av köandet på posten.

I slutet av 1990-talet var det inte många kunder kvar. 2001 avvecklades postkontoren, trots protester, och hanteringen av brev och paket togs över av butiker.

2009 gick Posten ihop med sin danska motsvarighet och bildade Postnord – en sammanslagning som har fått mycket kritik.

Bilderna i det här reportaget kommer från Postverket som inför en omskyltning 1986 lät fotografera alla sina lokaler. Tack till Postmuseum för bilderna.

Fakta

På posten kunde man också:

 • Skaffa ID-kort
 • Skicka pengar inom Sverige och till utlandet
 • Lösa in checkar
 • Köpa resecheckar
 • Växla utländsk valuta
 • Handla med aktier
 • Låna pengar
 • Ta ut och sätta in kontanter
 • Poströsta
 • Postfaxa (om du inte hade egen fax)
 • Skicka telegram
 • Köpa biljetter till teaterföreställningar
Källa: Postmuseum
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.