ANNONS

Poststrul drabbar Östermalm

Monica Moström, brevbärare på Östermalm och förhandlare för facket, beskriver ett ansträngt läge för brevbärarna i stadsdelen.
Monica Moström, brevbärare på Östermalm och förhandlare för facket, beskriver ett ansträngt läge för brevbärarna i stadsdelen.
Har du inte fått årets julkort ännu? Det kan bero på problemen på posten som brevbärarna på Östermalm och i resten av innerstan nu larmar om.
ANNONS

De postanställdas fack Seko beskriver en ansträngd situation i innerstan med neddragningar på personal och större utdelningsområden.

Dessutom har Postnord investerat stora summor i en ny sorteringsanläggning i Årsta. Tanken är att effektivisera hanteringen av brev och andra försändelser. Men enligt Monica Moström, förhandlingsansvarig på Seko city, sätter systemet snarare käppar i hjulet för brevbärarna – som inte hinner dela ut all post.

Förut sorterades all post upp i ett enda sorteringsfack innan bärarna gick ut. Nu kommer småbrev i C5-format separat och brevbärarna får ta med dessa vid sidan om i andra väskor. Något som betyder att brevbärarna får mer att kånka på i trapporna, vilket sliter på ryggar och handleder. Dessutom är posten ibland felsorterad av maskinen i Årsta och brevbäraren får ta tillbaka posten till kontoret.

Därmed blir Östermalmsbreven försenade.

– Den tid man sparar in på att inte sortera upp breven förlorar man med råge ute på turen säger Monica Moström.

Och hon får medhåll av en brevbärare på Östermalm som vill vara anonym.

– Det ligger kvar post i stort sett varje dag som vi inte hinner med att dela ut. Man tvingas jobba övertid för att hinna med, men det är inte alla som kan göra det.

Enligt brevbäraren har en del klagomål kommit in från Östermalmsbor än så länge.

– Men jag är rädd att det blir mer när folk märker att de inte får posten i tid.

ANNONS

Håkan Winqvist, produktionsområdeschef på Postnord för innerstan och Lidingö, hänvisar också till den maskinella sorteringen när han ska reda ut vad problemen med utdelningen beror på.

– Vi jobbar på att få ordning på programmen och se över var det fungerar och inte.

Är det rimligt att införa ett nytt arbetssätt samtidigt som ni har en ansträngd personalsituation?

– Ja, det är nödvändigt att utveckla vår distribution för att klara volymnedgången. Det är ledningens sak att se till att vi har tillräckligt med resurser för att klara detta och vi håller på att rekrytera fler brevbärare i Stockholm. Vi har haft bra kvalitet i innerstan och sätter en stolthet i det, säger Håkan Winquist.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.