Linnea praoar i maktens korridorer

Linnea Gripler framför dörren till plenisalen i riksdagen
Linnea Gripler.
När det var dags att söka praktikplats visste Linnea Gripler i 8E på Ekhammarskolan precis vad hon ville göra: testa hur det är att vara riksdagspolitiker.

– I samhällskunskapen har vi lärt oss om riksdag, regering och politik och jag blev intresserad. Det verkade coolt att få uppleva det vi hade gått igenom i skolan på riktigt, säger Linnea Gripler.

Praon som pågår i en vecka spenderar hon tillsammans med riksdagsledamoten Erik Andersson (M) som sitter i arbetsmarknadsutskottet.

– Jag tycker att det ingår i uppdraget att lära ut och visa hur det fungerar här. Jag har försökt lägga upp ett program som kan vara matnyttigt, säger han.

Linnea Gripler och Erik Andersson (M) i riksdagen

Linnea Gripler och Erik Andersson (M)

Linnea Gripler får bland annat vara med och se hur det går till under debatter och omröstningar i plenisalen och hon har hjälpt till att göra research för ett av Eriks tal. Därtill filar Linnea på en egen insändare på ämnet jämställdhet som är en viktig fråga för henne.

– Politik och att kunna påverka lockar, jag skulle absolut kunna tänka mig att bli politiker i framtiden, säger hon.

Alla elever i åttan praktiserar under en vecka på olika arbetsplatser. Eleverna har fått söka sina praktiker på egen hand.

– Jag började med att mejla till olika politiker som jag hittade på riksdagens hemsida. Men när min mamma fick veta det berättade hon att hon hade en bekant som kände Erik och därför praktiserar jag hos honom, säger Linnea.

Det passar bra för Linnea att få ”skugga” just en moderat riksdagspolitiker då det är moderaternas politik som intresserar henne mest.

– Jag har alltid ”hejat” på moderaterna i alla val och håller med dem i mycket, så det kändes som det självklaraste valet. Det här har varit jättebra och lärorikt, säger hon.