Bånk och Prasslis ska lära barnen i Bro allt om återvinning

Ett barn i färd med att bekanta sig med Ploppa, Prasslis, Flirp, Bånk, Klirr och Kras.
Ett barn i färd med att bekanta sig med Ploppa, Prasslis, Flirp, Bånk, Klirr och Kras.
Karaktärerna Bånk och Prasslis ska lära förskolebarnen i Bro att bli superbra på återvinning. Bånk käkar plåt och Prasslis tidningspapper, sedan är det barnens ansvar att mata dem.

Webbplatsen Materialvärlden är ett nytt intiativ som vänder sig till förskolebarn runt om i Sverige. Bakom projektet står företaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

På sajten är det tänkt att barnen ska lära sig vilka olika material som man kan lämna till återvinningsstationer och miljörum. Varje material har fått sin alldeles egna figur, exempelvis äter Bånk metallförpackningar medan Prasslis äter tidningar och returpapper.

Såhär långt deltar 10 000 förskolebarn runt om i Sverige. Några av dessa finns i Bro, på förskolan I Ur och Skur Miklagård.

– Vi har arbetat med Materialvärlden i ungefär två månader och tycker att det är ett väldigt bra material för att engagera barnen att samla in material och samtidigt lära sig mer om miljön. Barnen är mycket positiva till det och vi också, säger Åsa Nordén på förskolan I Ur och Skur Miklagård i ett pressmeddelande.

Barnen får rollen som ”materialismatare” och tilldelas olika uppdrag som de kan göra på förskolan eller hemma. Syftet är att mata Bånk, Prasslis och deras vänner med det material som de gillar att äta. Men detta kräver att barnen agerar och drar med sin förskollärare, mamma eller pappa till närmaste återvinningsstation och gör Prasslis mätt och belåten, med tidningar, ja ni fattar.

Upplands-Bros invånare samlade förra året in 35,88 kg returmaterial per invånare enligt siffror från FTI. Nu ska denna siffra tryggas in i framtiden – med Bånk och Prasslis hjälp.

Webbplatsen hittar du här.

 

Fakta

Såhär mycket samlade Upplands-Bro in förra året

Insamlat material i Upplands-Bro 2018 i kg per invånare (2017 års siffror inom parantes):

Glas: 11,1 (15,9)
Papper: 8,39 (11,9)
Plast: 3,75 (5,28)
Metall: 0,91 (1,27)
Tidningar: 11,73 (20,86)

Totalt: 35,88 (55,21) kg

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen.