Präst hade sex med 16-åring

Prästen hade sex med 16-årig ungdomsledare. Nu har domkapitlet beslutat att han får behålla sitt ämbete – trots att församlingen vill avskeda honom.

Det var i januari 2009 som prästen, som är i 40-årsåldern anmäldes till domkapitlet i Stockholms stift för att ha utnyttjat en 16-årig ungdomsledare i hans tidigare församling sexuellt.

Ungdomsledaren beskrev i anmälan till domkapitlet vad mannens övergrepp bestått i, och berättade om hur han också serverat stora mängder alkohol vid många tillfällen.

Enligt uppgifter ska han också ha skickat nakenbilder på sig själv och mejl med grova sexuella anspelningar till olika personer.

Mannen erkände att han haft en sexuell relation med flickan, men har hela tiden hävdat att det var ömsesidigt. Domkapitlet utredde ärendet 2009 och kom fram till att mannen fick behålla prästkragen och fick fortsätta jobba med tre års tillsyn.

I slutet av 2011 kom ytterligare en anmälan där en person hittat ett bokmanus hos en bekant. Personen konstaterade att domkapitlet inte hade läst allt material som lämnats in i utredningen och att det i manuset beskrevs kärleksrelationer med flera av flickorna som ingick i församlingens ungdomsgrupp. Han namnger en konfirmand som han kallar ”knulldocka” och beskriver sexuella handlingar med sig själv.

– Vi diarieförde bokmanuset, men läste inte närmare, säger kyrkoherden i mannens församling.

De skulle senare få anledning att granska uppgifterna efter att fler mejl som förtydligade anmälan kommit in. Något som fick kyrkoherden att i mitten av mars göra en anmälan till polisen som rubricerades som våldtäkt mot barn alternativt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. I samma veva tog prästen tjänstledigt på inrådan av kyrkoherden.

Polisen valde dock att inte inleda någon förundersökning.

I förra veckan beslutade domkapitlet att mannen får behålla sitt ämbete.

Kyrkoherden ser fortfarande allvarligt på händelserna.

– Vi har bett om att få avsluta anställningen och min preliminära bedömning är att det är svårt för honom att kunna arbeta kvar.

Lokaltidningen Mitt i har sökt den anklagade prästen för en kommentar men inte fått svar.