Prästen Göran ställer ut stickkonst

Prästen Göran Capron Lundqvist ställer ut stickkonst i Bolllmoradalens kyrka.
Prästen Göran Capron Lundqvist ställer ut i Bollmoradalens kyrka.
Göran Capron Lundqvist – präst i Tyresö kyrka – ställer ut stickkonst i Bollmoradalens kyrka.

Utställningen Stargazing öppnar på lördag.

– Allt är designat och handstickat av mig. Det ställs ut många olika mössor – 80 stycken – i olika färger och mönster. Det finns också ponchos, sjalar, scarfs, tröjor och slipovers, säger Göran Capron Lundqvist – präst i Tyresö församling sedan 2013.

När Göran var nio år stickande han sitt första plagg – en blå tröja med ränder. Sedan dess har stickningen funnits i hans liv. Men när han för fyra år sedan startade ett galleri i London fick intresset mer fokus.

– När jag satt i galleriet fick jag tid över. Där hade jag några år en julmarknad där jag sålde stickade plagg.

Han fortsätter:

– Jag tror att många lockades in i galleriet av att se en man som stickade därinne. Det väcker alltid lite uppmärksamhet att jag är en man som stickar.

Vad lockar dig med stickning?

– Det är väldigt meditativt, det finns en rytm i stickning som är lugnande. Det finns också stort skapande i det. Att blanda färger, mönster, bolla med garntyper som har olika karaktärer… Det är väldigt inspirerande. När man sysslar väldigt mycket med ord och bokstäver och djuplodande teologiska tankar är det väldigt skönt med en kanal till det mer friare sätt att skapa, säger han.

Till förra julen tillverkade han 16 tröjor till sin familj.

– Det var fantastiskt roligt att se alla miner.

Blir det stickade julklappar i år också?

– Nu har jag haft fokus på utställningen som har tagit väldigt mycket tid.

Utställningen har vernissage på lördag – den 26 november – klockan 16 i Bollmoradalens kyrka. Den pågår till den 7 februari.