ANNONS

Präster ringer hem till nyblivna föräldrar

Torbjörn Strand, kyrkoherde i Huddinge, berättar om satsningen på att fler barn ska döpas.
Torbjörn Strand, kyrkoherde i Huddinge, berättar om satsningen på att fler barn ska döpas.
Mindre än var tredje bebis döps i Huddinge. För att få fler familjer att döpa sina barn ringer präster därför hem till nyblivna föräldrar.
– Vi gör det inte för att sälja in dopet, utan för att göra det mer tillgängligt, säger Torbjörn Strand, kyrkoherde i Huddinge.
ANNONS

Förra året döptes i snitt 28 procent av alla barn i Huddinge kommun. Bara i Botkyrka, Södertälje och Järfälla döptes färre bebisar i länet. Samtidigt minskar antalet barn som döps i hela Sverige.

För att få nyblivna familjer till Huddinges kyrkor ringer därför prästerna i Huddinges olika församlingar hem till föräldrar som precis fått barn, förutsatt att de är medlemmar i Svenska kyrkan.

– Vi gör det inte för att sälja in dopet. Det skulle kännas märkligt. Vi ringer för att göra dopet mer tillgängligt och för att upprätta en relation till våra medlemmar. De allra flesta föräldrar är väldigt positivt inställda till att vi ringer, men blir kanske lite förvånade, säger Torbjörn Strand, kyrkoherde i Huddinge.

Sedan ett år tillbaka satsar Svenska kyrkan i Huddinge på att göra det lättare för föräldrar att döpa sina bebisar.

Förutom telefonsamtalen skickar kyrkan ut grattiskort när barnen föds. Det går även att boka sitt dop via kyrkans hemsida, vilket de flesta också gör om man väljer att döpa sitt barn.

Däremot har kyrkan än så länge inte märkt av att satsningen på att marknadsföra dopet lett till att fler bebisar faktiskt döps.

– Jag tror att det kan ta ett tag innan en sådan satsning märks i statistiken, säger Torbjörn Strand.