Välj ditt område
Genrebild.
Genrebild.

Lär dig prata med din bebis på bibblan

Nyheter För att lättare förstå vad små barn försöker säga kan man använda sig av tecken. Den som vill kan ta sig till Kungsholmens bibliotek och få en introduktion i hur man använder tecken för att kommunicera med sin bebis.

Det är inte alltid lätt att veta vad bebisar vill när de skriker för full hals. Under två måndagar anordnar Kungsholmens bibliotek två träffar där nyblivna föräldrar får lära sig att kommunicera med sina barn genom tecken.

– Finmotoriken som används vid tal utvecklas senare, därför kan man använda teckenspråk som ett komplement innan talet kommer igång, säger Marit Haunss-Lindén som håller i kursen.

Hon jobbar som förskollärare och har jobbat mycket med teckenspråk och hörselskadade barn tillsammans med deras syskon och föräldrar.

Hon säger att kursen är en introduktion till alla föräldrar som vill lära sig hur man lättare kan förstå sitt barn genom TAKK (tecken som alternativ och
kompletterande kommunikation).

– Det är lättare för små barn att visa tecknet för lampa än att verbalt säga det. Det handlar om att ge ytterligare verktyg för barnet att kommunicera, men också om barnets språkutveckling som både går djupare och fortare om barnet använder tecken tillsammans med det verbala språket.

Marit Haunss-Lindén kan själv prata teckenspråk och hon använder sig av de korrekta tecknen när hon lär ut.

– Men jag använder mig inte av teckenspråkets grammatik som är helt egen, utan kombinerar tecknen tillsammans med det verbala språkets grammatik.

Det är första gången biblioteket anordnar kursen och föräldrar är välkomna antingen den 23 eller 30:e januari.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Morgonkollen

Hemlig rutt för lördagens klimatmarsch

Årets Stockholmsbyggnad 2017
Årets Stockholmsbyggnad

Över 3 000 har röstat på årets byggnad

Snackisar

MoS förvandlas till ett fantasiland i Lego

Nyheter

Kvinna föll från balkong i Alby

Nyheter

Nu är tjejfotbollen i gång i Vårberg

Nyheter

Kulturchefer åtalas för mutbrott