Genrebild.
Genrebild.

Lär dig prata med din bebis på bibblan

Nyheter 

För att lättare förstå vad små barn försöker säga kan man använda sig av tecken. Den som vill kan ta sig till Kungsholmens bibliotek och få en introduktion i hur man använder tecken för att kommunicera med sin bebis.

Det är inte alltid lätt att veta vad bebisar vill när de skriker för full hals. Under två måndagar anordnar Kungsholmens bibliotek två träffar där nyblivna föräldrar får lära sig att kommunicera med sina barn genom tecken.

– Finmotoriken som används vid tal utvecklas senare, därför kan man använda teckenspråk som ett komplement innan talet kommer igång, säger Marit Haunss-Lindén som håller i kursen.

Hon jobbar som förskollärare och har jobbat mycket med teckenspråk och hörselskadade barn tillsammans med deras syskon och föräldrar.

Hon säger att kursen är en introduktion till alla föräldrar som vill lära sig hur man lättare kan förstå sitt barn genom TAKK (tecken som alternativ och
kompletterande kommunikation).

– Det är lättare för små barn att visa tecknet för lampa än att verbalt säga det. Det handlar om att ge ytterligare verktyg för barnet att kommunicera, men också om barnets språkutveckling som både går djupare och fortare om barnet använder tecken tillsammans med det verbala språket.

Marit Haunss-Lindén kan själv prata teckenspråk och hon använder sig av de korrekta tecknen när hon lär ut.

– Men jag använder mig inte av teckenspråkets grammatik som är helt egen, utan kombinerar tecknen tillsammans med det verbala språkets grammatik.

Det är första gången biblioteket anordnar kursen och föräldrar är välkomna antingen den 23 eller 30:e januari.

Fler nyheter från Stockholm

Brott

Åtal väcks efter våldtäktsförsök

Ortens bästa poet, Liban Abdule
Nyheter

Ortens bästa poeter kommer till Trappan

Leon på Kägelbanan
Nöje

Från pop till post-punk på veckans spelningar

Dalarö kanal
Brott

Dömda 52-åringen frias för Dalarömordet

Kalle Karlsson, Vasalunds IF
Sport

Kan Vasalund ge stora AIK en ny chocksmäll?

Sport

Hanviken hoppade av cupfinal efter misshandel