Prejades av vägen efter biljakt

På Huvudstagatan i Solna prejades Volvon av vägen, föraren greps.
På Huvudstagatan i Solna prejades Volvon av vägen, föraren greps.
Polisen stoppade den mörka Volvon som kördes runt med släckta lysen i Sundbyberg.

Då tryckte föraren gasen i botten och var nära att köra över en polis som fick slänga sig i en snödriva.

Jakten slutade med att Volvon prejades av vägen.

En polisman var nära att mejas ner i samband med en biljakt mellan Sundbyberg och Solna i förra veckan. Bilisten som försökte smita i väg är nu misstänkt för försök till grov misshandel.

Det var vid 01.30-tiden natten mot förra tisdagen som polisen såg en bil som körde med släckta lysen. De började då följa efter för att kontrollera föraren och fordonet. Men när mannen i bilen upptäckte poliserna satte han i stället gasen i botten och körde i väg.

Poliserna följda efter och lyckades efter en stund få föraren att stanna. Men så fort de två polismännen klev ur bilen för att gripa mannen gasade föraren igen och körde i full fart mot en av polismännen.

– Han fick kasta sig åt sidan i en snödriva för att inte bli överkörd, säger Johan Wikström vid Västerortspolisen.

Jakten fortsatte sedan en stund till men på Huvudstagatan tog det stopp på den galna färden.

– Polisen prejade honom lite grann, säger Johan Wikström.

Huvudstabon Michael Westlund vakande av sirenerna och tog snabbt upp kameran för att fota kalabaliken.

– Jag såg hur bilen kom i full fart med en piketbuss efter sig. Piketen knuffade sedan upp bilen i en snöhög. Det tog inte många sekunder förrän poliserna hade övermannat dem i bilen. Det var ett skolboksexempel på polisingripande, säger han.

Föraren greps och är nu misstänkt för försök till grov misshandel. Mannens passagerare är i nuläget inte misstänkt för något brott.

Att folk smiter från polisen vid ingripanden är relativt vanligt förekommande.

– Det händer varje dag att bilister försöker köra ifrån oss när vi försöker stoppa dem. Ofta är det folk som inte har körkort. Det är ett bötesbrott från början, men en vansinnesfärd på gångvägar genom bostadsområden kan sluta med att människor blir invalidiserade för livet och fängelse i upp till sex år, säger Per-Erik Bärneman på Västerortspolisens trafiksektion.