Premiär i kväll för ny filmfestival i Solna

Solna konstfilmfestival
Tomasz Berggren och Daniel Östborg, UnCUT - ung filmproduktion, förbereder festivalen.
Solna konstfilmfestival ska ge plats för rörlig bild i gränslandet mellan konst och film. I kväll går den helt nya festivalen av stapeln i Hagalunds arbetsplatsområde.

– Det blir en kul och spretig festival för film som inte kan visas på annat sätt. Det här är filmer som inte kan visas på bio, man behöver hitta specifika sätt att genomföra visningarna, säger Ulrika Gunnarsdotter, kulturproducent i Solna stad.

Av 35 inskickade bidrag har en jury valt ut 20 bidrag till festivalen, som är en del av Kulturnatt Stockholms program. Filmerna kommer att visas på stor duk, projektorer och tv-apparater på tre olika ställen både inomhus och utomhus i Hagalunds arbetsplatsområde.

Gratis inträde

Festivalen pågår lördag och söndag och är är gratis att besöka. Arrangörer är UnCUT – ung filmproduktion tillsammans med Black Sheep, Solna kulturskola och museikvarteret Olle Olsson Hagalund.

Utöver film och rörlig bild blir det också performance-uppträdanden, seminarium och workshops. Hela programmet hittar du här

Fakta

Konstfilm

Konstfilm, även kallat experimentfilm, slow cinema och videokonst, är ett omstritt begrepp för konstnärlig film avsedd för en smal publik. Festivalarrangörerna väljer att inte definiera begreppet, utan målet är att visa film och rörliga bilder som utforskar gränslandet mellan konst och film.

– Det är mycket som ryms under begreppet konstfilm, kanske är det vad man själv anser är konstfilm som avgör, säger Ulrika Gunnarsdotter, kulturproducent i Solna stad.