ANNONS

Premiär för Allmändalen på MKC

Mikael Morberg, verksamhetsutvecklare på MKC.
Mikael Morberg, verksamhetsutvecklare på MKC.
I morgon startar Botkyrkas egen motsvarighet till Almedalen på Mångkulturellt centrum i Fittja, Allmändalen. Går det bra kan det bli ett årlig demokratiforum.
– Vi vill fånga upp de rörelser som finns här i orten, säger Mikael Morberg på MKC.
ANNONS

Från politikerveckan i Almedalen brukar det rapporteras om partiledare och rosévinsmingel bland samhällets toppar. Allmändalen vill vara mer välkomnande och öppet, det hör man nästan på namnet. Mikael Morberg kläckte det när han lekte med orden Almedalen, allmänhet och allmänningar.

– Vi riktar oss till lokala föreningar och nätverk för att alla ska få syn på varandra och hur de jobbar med samhällsfrågor. Det här är också ett sätt att pröva om det finns utrymme för Allmändalen. Att ordna något mer otvunget med bättre representation än Almedalen. Det är till exempel dyrt att bo i Visby.

Frågan är om programpunkter som ”rasprofilering och militariseringen av förorten”, ”Kulturjournalistik, rasism och representation” och ”Postkolonialt forum” lockar Fittjaborna till MKC en solig septemberlördag. Möjligen kan de där uttrycken också göra att man inte tror sig kunna hänga med.

– Det kan vara så, funderar Mikael Morberg. Kanske har det vuxit fram ett sätt att prata om de här frågorna som blir exkluderande. Så vill vi egentligen inte ha det. Vi försöker jobba med en blandning av akademiker och andra. Men det är en utmaning att få folk att inte känna sig utestängda utan att förenkla för mycket.

Vad får man inte missa?

– Det kanske kan vara samtalet om hur man tillgängliggör kultur. Det kan man förstå, säger Mikael Morberg.

Allmändalen är också en upptakt till en demokratiutställning som just nu förbereds på MKC. Den öppnar i november.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.