Min lokala hjälte

Premiär för discgolf-SM för döva och hörselskadade

Dags för SM i discgolf för hörselskadade i Järva.
Dags för SM i discgolf för hörselskadade i Järva.
I helgen anordnas SM i discgolf för döva och hörselskadade – för allra första gången. Tävlingen går av stapeln på Järva discgolfpark som i tio års tid hotats av nedläggning.

Att det första officiella mästerskapet i discgolf för döva och hörselskadade skulle utspela sig på Järva discgolfpark var ingenting som tävlingsledaren Martin Johansson, från Örebro, räknat med.

– Det trodde ingen att vi skulle få. Järva är en av de finaste banorna i Europa, folk vallfärdar från hela Sverige till Järva, alla vill till Järva! Så vi är stolta och glada över att vi får låna banan av ägaren Mats Löf, säger Martin Johansson.

Han är själv hörselskadad och började spela discgolf för ett par år sedan. Till en början spelade han tillsammans med hörande, men märkte snabbt att det fanns ett stort intresse för sporten bland andra hörselskadade och döva.

– Det fanns inga tävlingar som bara var till för oss som har teckenspråk som förstaspråk, så jag gick med i en dövförening och vi bestämde oss för att anordna ett inofficiellt mästerskap i Örebro.

Martin Johansson hade räknat med ett tjugotal deltagare, men i fjolårets inofficiella SM deltog uppemot femtio döva och hörselskadade. Tack vare det stora intresset fick Martin Johansson bilda SDI discgolf som en egen sektion under Svenska dövidrottsförbundet och i helgen är det alltså dags för ett officiellt SM.

Helgens tävling arrangeras av idrottsklubben Hephata.

Mitt i har tidigare skrivit om att discgolfbanan i Järva hotas med nedläggning, eftersom staden vill anlägga en begravningsplats där parken står idag. Planerna har pågått sedan 2006 och ett beslut ska tas i stadsbyggnadsnämnden den 13:e oktober i år. Eftersom det rör sig om en så pass stor förändring måste frågan även tas upp i kommunfullmäktige.

Babs Drougge