Premiär för nytt sätt att dansa jazz

Anna Vnuk på en av de sista repetitionerna av Jazzkatterna. På lördag är det premiär.
Anna Vnuk på en av de sista repetitionerna av Jazzkatterna. På lördag är det premiär.
”När jag ser de här bilderna kommer jag ångra att jag valde att plåtas i träningskläder”, säger Anna Vnuk och skrattar ihop med Sarah Riedel.
”När jag ser de här bilderna kommer jag ångra att jag valde att plåtas i träningskläder”, säger Anna Vnuk och skrattar ihop med Sarah Riedel.
Anna Vnuk med jazzkatterna Andrea Svensson och Bianca Traum.
Anna Vnuk med jazzkatterna Andrea Svensson och Bianca Traum.
Dansaren Anna Vnuk och musikern Sarah Riedel vill vara jazzkatter.

Nu har de svängt ihop en föreställning tillsammans med ett annorlunda upplägg.

Jazzkatt: en person som har stil och känsla. En cool typ som älskar natten och att försvinna i musiken, men som ändå har kontakt med sig själv på en djupare nivå.

Så beskriver dansaren, koreografen och Anna Vnuk föremålet för hennes senaste föreställning Jazzkatter som har premiär nu på lördag.

Fem dansare och fem jazzmusiker delar scen i en förställning utan en tydlig berättelse. Istället vill Anna Vnuk förmedla en känsla av spontanitet, att ge sig hän till musiken. Men det handlar inte om typisk jazzdans. Istället vill Anna att dansen utgår ifrån den musik musikerna spelar och lånar från jazzens improvisation.

Detta är första gången sedan 2009 som Anna dansar i en av sina egna produktioner.

Varför slutade du?

– Jag har egentligen aldrig slutat, men jag utgick så mycket ifrån mig själv i mina föreställningar som Hårdare, snabbare Anna Vnuk eller Anna Vnuk sätter upp Cats, så jag kanske ville ta en paus från det. Men nu upptäcker jag hur mycket jag saknat det.

– Jag är småbarnsmamma nu och går inte ut på samma sätt längre. Den här föreställningen är en chans för mig att helt gå upp i musiken och dansen, fast på dagtid, säger hon och skrattar.

Mitt i Stockholm är på plats ett par dagar innan och efter ett par vänliga ord lyckas vår fotograf övertala Anna Vnuk om att även få ta ett par bilder på repetitionerna. Sedan är det fullt fokus. Urpremiären är endast ett par dagar bort. Vilka låtar som är med i föreställningen får inte heller sippra ut i förtid.

Föreställningen är ett samarbete med Sarah Riedel som förutom att vara jazzmusiker också är musikchef på Kulturhuset Stadsteatern. Hon kommer också att stå på scenen.

– För mig är den här föreställningen ett sätt att bryta mina egna mönster, säger hon.

Istället för att som vanligt utgå ifrån ord, Riedel har bland annat gjort musiktolkningar av Kristina Lugn och Tomas Tranströmers dikter, får hon en ny utgångspunkt – något som gjort det extra roligt att jobba med den här föreställningen.

Mer dans i helgen: På Stockholms andra stora dansscen, Dansens hus, fortsätter det franska temat. På fredag kl 19.00 är det nycirkuspionjärerna Compagnie Yoann Bourgeois som dansar sin föreställning Celui qui tombe.

Fakta

50 procent jazzkatt

Namn: Anna Vnuk

Gör: Dansare, regissör och koreograf. Anna har bland annat regisserat publiksuccén Grotesco på Scalateatern.

Bor: Hägersten med sin familj

Jazzzkatt? ”Ja, hälften jazzkatt och hälften norrbottning. Fast en dålig norrbottning. Jag är inte så förtjust i att fiska, gillar inte heller snö särskilt mycket och badar hellre i azurblått hav än i en skogstjärn.”

Favoritjazz: ”Miles Davis 80-talsskiva You’re under arrest. Trots att det inte är det bästa jag hört så har den plattan fastnat.”