Gå på restaurang – hemma hos Berglunds

Från höger till vänster. Anders Berglund, dotter Daniella Berglund och Jennica Berglund.
Från höger till vänster. Anders Berglund, dotter Daniella Berglund och Jennica Berglund.
Bordet var redo och klart för gästerna.
Bordet var redo och klart för gästerna.
Glass med honungskaka och citronmeliss.
Glass med honungskaka och citronmeliss.
Jennica Berglund arbetade främst med desserten till kvällens gäster.
Jennica Berglund arbetade främst med desserten till kvällens gäster.
Christina Lembke
"Det kändes mer o mer som att sitta på en restaurang fast mysigare", sa Christina Lembke.
Paret Anders och Jennica Berglund har lagat mat i ett par år till Lidingöbor. I fredags öppnade de portarna till sin egen hemmarestaurang.
–  Det var lite ovant att släppa in människor man inte känner i sitt hem, sa Anders Berglund

Berglunds gastronomi, som Anders och Jennica Berglund står bakom, har haft en egen variant av fredagskassen som man kan beställa hem. Matkassen innehåller rätter som är nästan helt färdiglagade.

 – Det har bara varit att värma på maten i princip, säger Anders Berglund.

Men nu tar de steget vidare. I fredags slog de upp portarna för sin egen hemmarestaurang.

 En av gästerna var Christina Lembke, 55 år från Lidingö.

– Det var verkligen en helt ny upplevelse att komma hem och äta middag i främmande människors hem. Det kändes lite pirrigt innan måste jag erkänna. Maten var gudagod och det var verkligen en jättetrevlig kväll. Jag ger kvällen fem av fem stjärnor, säger Christina Lembke

Idén att skapa en hemmarestaurang kommer från Jennica Berglund. Efter ett besök på en hemmarestaurang på Tranholmen,  David@home,  blev hon sugen på att pröva själv.

– Det är väl mest jag som varit drivande. Efter vi varit hos David så tyckte även Anders att det var en bra idé.  Vi har plats för 12 gäster åt gången och i fredags hade vi halvfullt. Vi får ser hur många det blir nästa fredag. Då är vi lite varma i kläderna också, säger Jennica.

Citronsorbet i ett citronskal. Sorben är till för att neutralisera smaklökarna mellan rätterna, säger Anders Berglund.

Vad bjöd ni på?

– Det blev sex rätter, lite olika smaker,  bland annat rimmad torsk, friterad kapris och kolaglass till dessert, säger Anders Berglund.

Vad tyckte ni om kvällen?

– Det blev jättelyckat och alla var nöjda och mätta. Det var lite stelt i början. Men sen visade de sig att gästerna var lite bekanta så stämningen lättade. Nästa fredag kommer folk från andra delar av Stockholm som inte alls känner varandra, säger Jennica Berglund.