Nu är det premiär för Lidingös längsta lopp någonsin

Magnus Villson är en av arrangörerna bakom det nya loppet som går av stapeln i oktober.
Magnus Villson är en av arrangörerna bakom det nya loppet som går av stapeln i oktober.
Senare i höst har den som är sugen på en riktig löputmaning chansen. Då har nämligen det nya backyard ultra distans-loppet Lidingö Backyard premiär. Runt Kottlasjön går banan – tills bara en löpare står kvar på benen.

Den 19 oktober sker starten vid Breviksbadet och sedan springer man i en bana runt Kottlasjön med en avstickare upp på Långängen, som de som sprungit Lidingöloppet kommer känna igen. Väl tillbaka vid Breviksbadet har löparna klarat 6,7 natursköna kilometer.

Det är väl ingen match, tänker du kanske nu. Men jo, det är det, för Lidingö Backyard är precis vad det heter, ett backyard-lopp, vilket innebär att varje heltimme startar löparna på nytt vid Breviksbadet – tills det bara är en ensam tävlande kvar.

Det är den här sträckningen löparna kommer få uppleva i höst.

Det är den här sträckningen löparna kommer få uppleva i höst.

Spring tills du ledsnar

De som fortsätter i ett dygn kommer att ha klarat av 161 kilometer. Poängen är alltså att de tävlande kommer att springa tills det inte orkar mer – eller helt enkelt bara ledsnar.

Det låter väldigt jobbigt det här, varför vill man springa såhär långt?

– För många löpare handlar det om just den utmaningen, att hantera det okända. När man springer i ett dygn så utsätter man kroppen för väldigt mkt, framförallt vad det gäller de mentala bitarna, säger Magnus Villson, som är en av arrangörerna bakom Lidingö Backyard.

Magnus Villson är en av arrangörerna som står bakom det nya superloppet.

Magnus Villson Foto: Privat

Söker Lidingölöpare som vill utmana sig själva

Magnus berättar att Lidingö Backyard har spritt sig i ”långdistans-världen”. Men tanken är inte att man bara vill nå de mest inbitna ultralöparna utan man hoppas även locka mer lokala deltagare.

– Vi vill även nå ut till personer på Lidingö som är intresserade av att springa och utmana sig själva. För det här är en utomordentlig chans att springa mer än en maratondistans och det är inte ofta man får den chansen på hemmaplan.

Här kan du läsa mer.