ANNONS

Premiärdags för Julie

Drama i slottsmiljö. För teatersugna är det i dag premiär för sommarens uppsättning Fröken Julie på Steninge slott. Mitt i fick ett snack med Malin Arvidsson som spelar Julie.
ANNONS

” Delar du inte värdegrunden så är du dödens!”. Den frasen inleder pressutskicket för sommarens stora teatersatsning på Steninge slott i Märsta, nämligen August Strindbergs Fröken Julie. Fortsättningen ”som den mellan man eller kvinna” säger lite åt vart det bär hän. Huruvida män och kvinnor skiljer sig åt eller inte. Det som kuturrelativister, radikalfeminister och andra ister försökt utreda länge.

Malin Arvidsson, känd sedan tidigare för rollen som Kerstin Holm från tv-serien som baseras på Arne Holms romaner, kommer att spela Fröken Julie, en roll som hon tidigare bekantat sig med, både inom teater men också på ett personligt plan.

– För mig var det inte svårt att hitta fröken Julie, både som kvinna men också i sättet att söka sin identitet. Det är en stark och hungrig kvinna som på grund av yttre omständigheter inte hittar rätt. Och det intressanta är ju hur hon, trots att hon har ett väldigt bra självförtroende dras med en djupt sviktande självkänsla. Själv är jag adopterad och har haft många svängar i min uppväxt som gör att jag kan förstå hur det är att ha en sviktande självkänsla men ändå veta vad man är värd. Jag är inte rädd för att använda mig själv i rollen som Fröken Julie, säger hon.

Enligt Malin Arvidsson kommer pjäsen att spelas i en modernare form men ändå vara trogen texten och miljön trogen – en miljö som i sig visade sig vara perfekt för Julie, eftersom handlingen utspelas vid ett slott. När teaterlokaler tampas med att få till det så finns allt färdigt och klart vid Stenige slott.’

Ensemblen har haft bråda tider med en repetitionsperiod på fem veckor, förutom Malin spelar Rasmus Dahlstedt som bland annat medverkat i musikalen ”Ringaren från Notre dame” på Västerbottensteatern och Rebecca Kaneld, som spelat i uppsättningarna ”Misantropen” och ”Nils Holgersson” på Västanå Teater. För regi står Michael Riise.

Man eller kvinna? Stor skillnad? olika värdegrunder? Om Strindberg var en kvinnorhatare eller inte kan diskuteras, Malin Arvidsson menar att han nog var mer komplicerat än så.

– Det känns som att Strindberg är alla sina rollfigurer i Fröken Julie. Många säger att Strindberg var en kvinnohatare, jag tror att det är mer komplext än att ta det påståendet som en absolut sanning. Jag tror att han var ett pr-geni och provokatör av sin tid, en hyperintelligent person som hade förmåga att förstå hur lite han förstod och kunde omsätta det i skrift så att alla kunde förstå det. Även idag, trots att det gått över 120 år.

Fröken Julie kommer att spelas juli ut på Steninge slott med start i dag. Föreställningarna börjar 15.00 och håller på cirka en och en halv timme. Dessa speldatum gäller: 8,9,10,14,15,16,17,21,22,23,24,28,29,30,31 juli.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.