VM-premiären: Här hejas Sverige fram av flicklaget från Årsta

Fotbolls-VM dam-VM Årsta FF hejar fram sina hjältar
Rut, Linnéa, Hedvig, Stina, Théa, Irma, Olivia, Rebecca, Klara och Jacob hejar fram sina hjältar under Sveriges VM-öppningsmatch mot Chile.
När Sverige i kväll klev in i handlingarna i fotbolls-VM blev de ivrigt påhejade av en trogen skara supportrar i Årsta. Det var flicklaget Årsta FF:s tio- och elvaåringar som samlades för att se matchen tillsammans.
– Vi ville visa att tjejernas fotboll är lika viktig som killarnas, säger mamman Kristina Mittag-Leffler.

Fotbolls-VM är i full gång och under tisdagskvällen klev Sveriges damer in i turneringen genom premiärmatchen mot Chile. Men när Kristina Mittag-Leffler, mamma till en av spelarna i Årsta FF:s lag för flickor i åldern 10-11 år, för en vecka sedan nämnde den kommande Chilematchen för några föräldrar och ledare märkte hon inte av någon vidare VM-feber.

– Det var lite så här ”Jaha?”. Det var många som inte hade koll på att det var VM ens, säger hon.

– Förra sommaren hade alla järnkoll på att herrarna mötte Mexiko. När det nu var damernas tur så var det ingen som pratade om var vi skulle samlas och se matchen, fortsätter hon.

Vill visa att damfotboll är viktigt

Hon bestämde sig, tillsammans med några andra föräldrar, att ta saken i egna händer och styra upp en samling på en lokal sportbar för att stötta landslaget.

– Vi ville visa tjejerna att fotboll som spelas av kvinnor är lika viktig som den som spelas av män, säger Kristina Mittag-Leffler.

”Tjejerna tror på VM-guld”

Intresset för damernas VM verkade ändå finnas i och runt föreningen. Föräldrarnas initiativ lockade till sig ett 30-tal personer, som under tisdagskvällen samlades på L.A. Bar i Årsta för att stötta landslaget.

– Stämningen är på topp här inne, säger Kristina Mittag-Leffler.

Och inte bara stämningen. Även förhoppningarna är skyhöga.

– Tjejerna tror på VM-guld. De är jättepeppade, säger Kristina Mittag-Leffler.