Premiärerna haglar tätt i helgen

Vädergurus och matbutiker vittnar om grillning på många håll i helgen.
Vädergurus och matbutiker vittnar om grillning på många håll i helgen.
Ledig långhelg och kanske ett värmerekord för året på söndag. Kombon sol och uppemot 20 grader bäddar för sommarpremiärer av många de slag i helgen.

Matbutikerna bunkrar upp för grillpremiärer, biodlarna ska hjälpa igång samhällena och många skärgårdskrogar har slagit upp portarna.

Några som har stenkoll på Smhi:s prognoser och anpassar sig därefter är matbutikerna som just nu bunkrat upp med grillgrejer inför den varma långhelgen.

– Vädret är jätteviktig för oss. Vi följer prognoserna noga och köper in varor efter dem. Vi har grundordrar från tidigare år på hur mycket vi behöver, men utifrån dem drar vi i handbromsen om vädret ser ut att bli dåligt, eller köper in mer om det ser ut att bli fint väder, säger Ralph Flander, säljchef för färskvaror på Coop Forum i Arninge Centrum.

Förra helgen drog de själva igång grillning utanför butiken, och kommer att fortsätta med det i fem veckor framåt.

Även på Ica Kvantum i Vallentuna har man staplat grillkol, och grilltillbehör längs gavlarna i butiken.

– Vi har alltid koll på vädret, det har så stor effekt för oss, säger butikschefen Victor Karlsson.

Vill man då ta med sig sin picknick ut i det gröna så tipsar Marie Schinkler på Åkersberga turistbyrå om att bege sig till något av Österåkers naturreservat.

– Näsudden är en riktig oas med betande får och highland cattle-kor. Och Domarudden brukar vara populär hos både barnfamiljer och motionärer, säger hon.

Flera skärgårdskorgar som Ingmarsö krog på Ingmarsö, Siaröfortet på Kyrkogårdsön, mitt i Furusundsleden och Nässlingen på Ljusterö har också börjat slå upp portarna för säsongen, tipsar Marie.

– Man kan även åka med på våra Roslagsambassadörsturer, den första på söndag går till Ekbacken, Tunaborgen och Wira bruk och turen den 27 maj går ut i skärgården, fortsätter hon.

Ett annat tydligt sommartecken är surret i bikuporna som nu börjar höras. Franz Fischer är bi-tillsyningsman och medlem i Danderyd – Täby biodlarförening. Hittills i år har han besökt åtta biodlare för att se till bina.

– Det är fullt liv i kuporna och en intensiv period nu, det är fantastiskt att få komma ut och se bigårdarna, säger han.

Två samhällen har dock haft döende bin, vilket kan bero på att det under våren växlat mycket mellan väldigt varm och väldigt kallt väder vilket påverkar bina mycket.

Medlemmar i föreningen ska även nu i helgen ut till Cedergrenska parken i Danderyd för att se till de två samhällena som finns där.

– Det ena har tyvärr dött, när vi var där i lördags hade det bara lagts drönaryngel, så antingen har drottningen dött eller slutat producera yngel. På fredag tar vi stift (ägg) från ett samhälle i närheten vilka vi kommer att sätta in för att se om samhället kommer igång, förklarar Franz Fischer.

Flitiga som bin är även året-runt-camparna på Askrike camping i Vaxholm som nu är i gång och städar och fejar på campingen, för att sedan öppna för säsongen 28 maj.

– Vi har en städdag på lördag när vi ska plocka skräp och rensa diken, och så gör folk egna förbättringar på sina platser. Campinggästerna brukar dock komma först efter midsommar, säger John Molin ordförande i Askrike campings styrelse.