Premiärturen rycker närmare

Villy Lauraeus framför katamaranen som han inreder med både sovrum och kök.
Villy Lauraeus framför katamaranen som han inreder med både sovrum och kök.
En kamin håller värmen på båten.
En kamin håller värmen på båten.
Villy har byggt på sin katamaran – i 26 år.

Han brukar säga att bygget i Slagsta ska bli klart nästa år.

Men nu börjar han på allvar tro att sjösättningen är nära.

Det våras på marinor och hamnar i Botkyrka och Salem. På den största, den i Slagsta, ligger personalen tre veckor före med sjösättningen av båtarna som övervintrat på land. När Lokaltidningen Mitt i kommer på besök har ett par båtar redan fått känna på vattnet.

– Det här är unikt, säger hamnteknikern Urban Porsarp.

Han samspråkar med Hallundabon Villy Lauraeus som kommit ner till marinan för att fortsätta på sitt bygge. Villy har marinans kanske mest spektakulära båt, med ett utseende som skulle gå hem i en science fiction-film.

Det har gått drygt ett år sedan tidningen besökte honom senast. Han har bland annat satt dit två roder och gjort en del jobb på båtens undersida. Och inne i katamaranen finns flera rum. I ett av de första har Villy satt in en kamin.

– Det händer att jag övernattar här, berättar Villy Lauraeus.

Han visar upp ett kök som håller på att ta form. Där finns också ett allrum med soffgrupp. Det mesta köper han begagnat. På skroten eller i second hand-butiker.

– Spisen köpte jag för 200 kronor.

Ungefär 25 000 kronor om året har båten kostat att bygga sedan starten. Slutnotan för den 18 meter långa farkosten beräknar han till en halv miljon kronor. Villy brukar säga att båten ska bli klar nästa år. Efter att ha gjort en lista med åtta punkter på återstående jobb tror han dock att det finns en chans att båten blir klar till hösten.

– Jag är inte stressad. Men jag är 66 år och upptäcker att mina födelsedagar kommer allt tätare. Det som är 15 minuter för ett barn är en minut för mig i dag.

På så sätt menar han att det är på tiden att komma i mål. Och han kommer att sjösätta båten innan den är helt färdigbyggd. Katamaranens övervåning är inte nödvändig för att göra en jungfrutur. Det är heller inte masten.

Vart går första turen?

– Det blir kanske till Aludden vid Ekerö för att bada bastu. Det finns en jättefin bastu där.

Ekerö ligger inte långt bort. Men på marinan i Slagsta är kortare turer än så godkända.

– Man brukar säga att bara man kommer runt Slagsta Holme där borta runt hörnet så har man en båt, säger Villy och skrattar.