Presidenten ville provköra Sleipner

Kungliga tekniska högskolans forskare och Vallentunaborna Göran Lindbergh och Carina Lagergren visade miljövänlig teknik för president Barack Obama vid statsbesöket i Stockholm.

Bilen Sleipner, som går helt på vatten, väckte särskilt intresse.

USA:s president Barack Obama var hett byte under förra veckans Sverigestopp och många stod på led för att få några minuter med honom. En av de platser som hedrades med ett besök var Kungliga tekniska högskolan.

Forskarna och Vallentunaborna Göran Lindbergh och Carina Lagergren fick tillbringa tio minuter med presidenten på KTH:s bibliotek.

– Vi var ganska nervösa inför mötet men när han kom in la det sig direkt. Han var väldigt avslappnad och det blev ett personligt möte, säger Göran Lindbergh, som forskar i förnyelsebar energi.

Under besöket tittade presidenten på tre stationer med olika innovationer under ämnet förnyelsebar energi och miljöteknik. Ett av objekten var den bränslecellsdrivna bilen Sleipner. Bilen, som går helt på vatten, har tävlat i Shell Eco Marathon där den uppnådde 169 kilometer per kilowattimme.

Presidenten fick dock hejdas av forskarna när han försökte provsitta superbilen.

– Den är tyvärr byggd för lite kortare människor, säger Göran Lindbergh.

En annan innovation var bränslecellsladdaren Powertrekk, en mobil-, GPS- och kameraladdare som Barack Obama granskade i detalj. ”Excellent” sa han efter att forskaren Carina Lagergren hade visat laddarens funktioner.

– Han var väldigt intresserad av det vi visade och var hela tiden delaktig i diskussionerna. Jag blev mycket imponerad av hur påläst han var, säger hon.

Men när det kom till idén att återanvända produkter från olivoljeproduktion för att slippa driva jordbruk med fossila bränslen, förhöll sig presidenten något mer tveksam.

– Han undrade hur en sådan innovation skulle kunna bli lönsam för en jordbrukare i USA, vilket det inte är i nuläget. Men samtidigt stängde han inga dörrar och pratade mycket om att man borde göra det lättare att investera i miljövänliga alternativ, säger Caroline Lagergren.

Hur viktigt var besöket för KTH?

– Väldigt viktigt. Det visar att det finns en ambition att bygga vidare på och att han och USA tar klimatfrågan på allvar, säger Carina Lagergren.

Och för dig, personligen?

– Som civilperson känns det oerhört roligt. Jag har ju fått träffa en av världens mest inflytelserika personer.

Göran Lindbergh, Rakel Wreland Lindström och Carina Lagergren från Vallentuna fick träffa president Barack Obama och statsminister Fredrik Reinfeldt under presidentbesöket.

Jag blev imponerad av hur påläst han var.Carina Lagergren

Fakta

Obamas dygn i Stockholm

10.15: Ankomst till Arlanda.

13.05: Överlämningar och presskonferens med statsminister Reinfeldt på Rosenbad.

15.44: Besök på Stockholms synagoga.

16.40: Besök på KTH.

19.00: Middag med Reinfeldt och statsministrar från nordiska länderna.

Torsdag

09.30: Möte med kungaparet.

11.00: Avresa från Arlanda.

Källa: Regeringen