Pressade modulhuspriser kritiseras

Stockholms stad anklagas för fusk efter en direktupphandling om ryska modulhus. Den svenska modulkoncernen Dipart menar nämligen att anbuden innebär orimligt låga priser.

”Det är något som är uppenbart fel”, säger Thomas Frankborn till Svd näringsliv om Stockholmshems direktupphandling på brådskande modulhus. Upphandlingen ska röra projekt i Bromma, Sätra och Örby som möjliggör cirka 400 lägenheter för nyanlända. Det rapporterar Svd Näringsliv.

Den svenska modulkoncernen Dipart ifrågasätter hur det mindre företaget 3BD Development lyckats utforma ett anbud som ligger mer än 100 miljoner lägre än deras eget anbud.

”Om Diparts anbud låg på 270 miljoner kronor och 3BD Development, som inte hållit på med sådant här tidigare, lägger bud på 153 miljoner kronor, är det något uppenbart fel, säger Diparts vd Thomas Frankborn till Svd näringsliv.

Bakgrunden till direktupphandlingen uppges av Svd näringsliv vara ett brådskande läge där Stockholm stad måste ge bostäder åt 2 810 nyanlända före årsskiftet, och därefter till 3 470 nyanlända under 2017. Stockholm stad lät därför det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem gå vidare med en direktupphandling för avtal med den billigaste leverantören, vilket var 3BD Development vars modulhus tillverkas i Ryssland.

Men Diparts vd ifrågasätter alltså upphandlingen och menar även att Stockholm stad tagit bort krav som kunnat vara ett hinder för det vinnande anbudet, bland annat krav på modulernas energistandard.

Vd för 3BD Development, Theodore Zannakis, har till Svd näringsliv kommenterat och avfärdat kritiken. En orsak till de pressade priserna uppger han är att undvika många mellanhänder och handla med länder som Rysslang för ”bra trä till bra pris”.