Prestigefullt kulturpris till Huddingebo

Usha Balasundaram med blommor och Barnens eget Trolldiplom 2017.
Usha Balasundaram med blommor och Barnens eget Trolldiplom 2017.
Nayonika Singh i klassisk dans-pose ”Shiva”
Nayonika Singh i klassisk dans-pose ”Shiva”
Dansaren Usha Balasundaram har fått Barnens eget Trolldiplom som delas ut varje år av Kultur- och Fritidsnämnden i Ekerö. Ett kulturpris som tidigare tilldelats bland andra Georg Riedel och Lennart Hellsing.

–  Jag är så fantastiskt glad. Jag anade ingenting. Att tilldelas ett pris som flera väldigt betydande kulturpersonligheter fått. Och det är så många som har hört av sig från olika håll och kanter och gratulerat. Diplomet ska jag hänga i min dansstudio i Huddinge, säger Usha Balasundaram.

Hon utbildades vid den världsberömda dansskolan Kalakshetra i Chennai, Indien där hon fördjupade hon sig bland annat  i Bharathanatyam, en av Indiens äldsta och mest betydande danstraditioner, en form av dans som hon också har utvecklat vidare.

Startade dansskola

I slutet av 1990-talet flyttade Usha Balasundaram till Sverige och startade i Huddinge dansskolan Saraswathy Kalakendra Institution of Fine Arts. Hon undervisar också i Kulturskolan Stockholm och Botkyrka och har tidigare fått Huddinge kommuns kulturstipendium, och även Carina Ari-stipendiet. Men det är passionen för yrket som driver henne att dansa med barn.

Mitt mål är att skapa magi med barnen, vi gör dansen lekfull och använder mycket yoga, enkla rörelser och musik, berättar hon.

– Jag vill framför allt sprida glädjen med dans. Indisk sång och dans helt nytt för svenska barn, så jag närmar mig dem med hjälp av ansiktsuttryck, musik och rörelse.

Genom att blanda svensk och indisk berättartradition, försöker Usha Balasundaram att öppna barnens ögon för indisk dans. I samband med utmärkelsen  bjöd  hon in barnen som fanns där att delta i en  ”dans- och rörelseberättelse”. Dessutom visade åttaåriga Nayonika Singh, en av Usha Balasundarams danselever, hur klassisk Bharathanatyam kan se ut.

”Skapa magi”

– Mitt mål är att skapa magi med barnen, vi gör dansen lekfull och använder mycket yoga, enkla rörelser och musik, berättar hon.

Vad betyder den här utmärkelsen för ditt arbete?

– Självklart är det en milstolpe och ett fint erkännande. Det sporrar mig att  jobba ännu lite hårdare, det är härligt att få uppmärksamhet och uppskattning för det jag gör.

Fakta

Tidigare mottagare av Trolldiplomet

Georg Riedel (2008)

Lennart Hellsing (2009)

Stina Wirsén (2010)

Barbro Lindgren (2011)

Eva Funck (2012), Suzanne Osten (2013)

Stig Holm (2014)

Gunilla Bergström (2015)

Ilon Wikland (2016).