Markus vill starta lokal Pridefestival

Markus Nielsen vill anordna en Pridefestival i Upplands-Bro.
Markus Nielsen vill anordna en Pridefestival i Upplands-Bro.
Det började med ett inlägg på Facebook.

Nu har Brobon Markus Nielsen skapat ett nätverk för att anordna en lokal Pridefestival i Upplands-Bro.

Idén kom efter ett besök på Pridefestivalen i Stockholm.

– Jag tyckte att det var tråkigt att seminarierna och debatterna utspelades sig på en så liten yta runt Kulturhuset. När jag lämnade Stockholm och åkte ut till Bro var det som att jag glömde bort att festivalen pågick. Jag började fundera på ett sätt att starta ett billigt, mer tillgängligt alternativ här ute, säger Markus Nielsen, som bott i Bro i sex år.

Han slängde ut en förfrågan på Facebook om att anordna ett lokalt Pridefirande och fick omedelbar respons. Nu har han startat det lokala nätverket ”Pride i Upplands-Bro”. På fyra dagar har gruppen fått 64 medlemmar.

– Responsen har över lag varit väldigt god. Det är oerhört glädjande. Jag hoppas kunna fånga upp engagemanget som finns och ta diskussionerna vidare. Att det blev en så positiv reaktion är väl ett kvitto på att många har saknat det här i Upplands-Bro. Alla har inte råd eller möjlighet att ta sig in till stan för att lyssna på debatter om hbtq-frågor, säger Markus Nielsen.

Hur ska festivalen se ut?

– Vi är så tidigt i processen och har inte hunnit diskutera hur det ska gå till. Men visst vore det häftigt om vi kunde få till en lokal parad. Jag skulle också vilja anordna ett panelsamtal, till exempel med lokalpolitiker. Förhoppningsvis kan det leda till att vi pratar mer om hbtq-frågor i hela kommunen.