ANNONS

Så rustar polisen för pride

Polisen tillsätter mycket resurser till prideparaden.
Polisen tillsätter mycket resurser till prideparaden.
De tusentals människor som samlas i Stockholm under prideveckan ställer stora krav på säkerheten i staden. Polisen har såväl högerextrema grupper som terrorhot i åtanke men känner sig trygga med sin säkerhetsplanering. Men bilen bör du ändå lämna hemma under paraddagen.
ANNONS

Under måndag drog årets pridefestival igång och många Stockholmare och besökare kommer att samlas vid de olika tillställningarna runtom i stan. Att befinna sig mitt i en folksamling kan upplevas som otryggt, inte minst med tanke på lastbilsattentatet som ägde rum på Drottninggatan i april.

”Cyklande poliser är ett bra koncept i Stockholm city.”

Polisen har inte vidtagit några särskilda åtgärder med tanke på attentatet i Stockholm, men har alltid terrorhotet med i beräkningen inför pride.

– Vi tar alltid hänsyn till terrorhotet vid alla stora evenemang i Stockholm, det gjorde vi även förra året, då hade vi ett liknande attentat i Nice och även ett i Florida mot just ett hbtq-evenemang i färskt minne. Vi jobbar trygghetsskapande utifrån de riskbedömningar som vi gör och just Drottninggatan har inte inneburit någon förändrad bedömning, säger Elisabeth Anestad, Stockholmspolisens kommenderingschef för pride.

De tipsar om guldkornen på Pride

Cyklande poliser under paraden

Polisen har planerat inför prideveckan under en längre tid och bland annat besökt festivalområdet Östermalms IP flera gånger och utarbetat planer för hur platsen utryms om någonting skulle hända. Många av de poliser som kommer att närvara på området under veckan har också jobbat där under tidigare år. Prideveckan avrundas i vanlig ordning med paraden genom stan på lördagen den femte augusti, då polisen ytterligare utökar sin närvaro.

– Vi har för paraden ett ganska stort personaluttag eftersom den är väldigt lång och det måste finnas resurser under hela vägen. Vi kommer att ha en del cyklande poliser, det använde vi förra året och det är ett bra koncept i Stockholm city. De kan röra sig effektivt bland folkmängder och ha bevakning utefter vägen, säger Elisabeth Anestad, Stockholmspolisen.

ANNONS

Nazisterna hålls på ”behörig avstånd”

Förutom uniformerade poliser kommer civilklädda att röra sig bland folkmassorna för att snappa upp eventuella orosmoment. Men människor som går i prideparaden är inte bara utsatta på grund av att de rör sig i grupp. Under året har högerextrema gjort sig synliga vid ett flertal tillfällen, senast under Almedalsveckan där den öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen deltog.

”Förra året dök det upp sådana yttringar men då fick de demonstrera på behörigt avstånd från paraden.”

– Det är också någonting som vi alltid räknar med vid stora evenemang i Stockholms innerstad, att det kan dyka upp grupperingar som vill hålla en motdemonstration. Om man från till exempel Nordisk Ungdom kommer och vill demonstrera för sina åsikter har polisen en skyldighet att se till även deras säkerhet, däremot har vi en uppgift att förhindra konfrontationer. Under ett par tillfället förra året dök det upp sådana yttringar men då fick de demonstrera på behörigt avstånd från paraden, säger Elisabeth Anestad.

Förutom sina egna insatser har polisen även ett nära samarbete med säkerhetspolisen.

– Så vi känner oss trygga med den planeringen vi har och hoppas att det ska bli en trevlig tillställning för alla som närvarar, vilket det också brukar vara, säger Elisabeth Anestad, kommenderingschef hos polisen.

Lämna bilen hemma på lördag

Precis som förra året startar prideparaden från Kungsholmstorg och går via Norr Mälarstrand och Hantverkargatan vidare över Stadshusbron till Tegelbacken. Där tar tåget en tur kring Rödbodtorget innan man tar sig vidare längs Vasagatan fram till Kungsgatan, som följs hela vägen fram till Stureplan. Därifrån tar ekipagen Sturegatan förbi Humlegården och korsar Valhallavägen vidare till slutdestinationen Östermalms IP via Lidingövägen.

Hela paradvägen stängs av för biltrafik mellan klockan 13 och 18, men trafiken kan börja släppas på allt eftersom paraden passerar. Även Rålambshovsleden kommer att stängas av från Gjörwellsgatan redan från klockan åtta på morgonen för att kunna förbereda inför paraden. På de gator där separat cykelbana finns, till exempel Norr Mälarstrand, kommer man dock ändå att kunna cykla.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.