ANNONS

Pridebänken brann igen i natt – fick monteras bort

Pridebänken är nu borta.
Pridebänken är nu borta.
En annan bänk i projektet, innan den brändes.
En annan bänk i projektet, innan den brändes.
En andra bänk har också skadats.
En andra bänk har också skadats.
Så har det hänt igen. Regnbågsbänken sattes återigen i brand i natt, och blev så förstörd att den togs bort på tisdagsmorgonen.

– Alla är jätteledsna idag, säger Jennifer Jerez, projektledare och verksamhetsansvarig för aktivitetshuset Hundra74an.
ANNONS

Den regnbågsfärgade bänken, som brändes förra veckan och målades om i fredags, finns nu inte kvar. Den totalförstördes under natten till tisdag.

– De har varit på bänken igen och den här gången har den bränts så illa att man fått montera bort den. Alla är jätteledsna idag, tjejerna har jobbat så länge med det här, säger Jennifer Jerez, projektledare för det konstprojekt för unga tjejer där bänkarna ingår.

På tisdagsmorgonen upptäckte de att ytterligare en av de sju målade bänkarna förstörts och rispats med något vasst föremål.

– Det bekräftar vad jag känt hela tiden. Det är en fruktansvärd homofobisk attack, men också ett angrepp mot tjejernas rätt att uttrycka sig i det offentliga rummet. Det är otroligt allvarligt och totalt respektlöst mot tjejernas arbete, säger Jennifer Jerez.

Hon berättar att de tagit emot flera hot när de slipat och målat bänkarna under en månads tid. Budskapet från angriparna har varit ”det här är vårt torg, inte ert”, berättar Jennifer Jerez.

– Det har varit några unga killar som kommit fram och uttryckt att de inte tolererar bänkar med pridesymbolik och att de i så fall skulle bränna dem.

– Tjejerna har varit så starka och stått på sig i det här. Det har tagit flera veckor att måla bänkarna, och folk som bor här i Rissne har tyckt att de förgyllt torget, säger Jennifer Jerez.

Hon efterlyser mer diskussion och bildning i bland annat hbtq-frågor, i skolan, föreningar, trossamfund och hemma.

– Det är akut. Man måste kunna kännas sig trygg på torget, jag vet att det här skrämmer hbtq-personer väldigt mycket.

ANNONS

Under dagen ska fastighetsägaren Förvaltaren Lokalfastigheter i Sundbyberg AB ha möte med polisen för att komma fram till hur de ska agera framåt.

– Det känns fel att en liten grupp ska få ta så oerhört stor plats med hjälp av våldshandlingar och hot, vi får se hur vi går vidare nu, säger Jennifer Jerez.

Klicka dig framåt på bilden för fler foton på bänkarna

Polisens syn på händelserna i Rissne

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.