Min lokala hjälte

Prideflaggan vandaliserades – och sattes upp igen

Flaggan och flaggstången har vandaliserats flera gånger i Tensta centrum.
Flaggan och flaggstången har vandaliserats flera gånger i Tensta centrum.
I måndags skulle regnbågsflaggan hissas i Tensta centrum med anledning av Pride-festivalen i Stockholm. Men tjänstemännen som skulle sätta upp flaggan hindrades och flaggan stals.

– Jag blir både förbannad och ledsen över detta, säger den lokala politikern Ole-Jörgen Persson (M).

Som lokaltidningen Mitt i skrev om i förra veckan beslutade stadsdelnämnden under våren att regnbågsflaggan ska vaja i Spånga-Tensta under Stockholm Pride. Flaggorna hissades utan problem vid Spånga torg, i Bromsten och på Hjulsta torg måndagen den 25 juli då Prideveckan inleddes. Men när flaggan skulle hissas i Tensta centrum hindrades tjänstemännen – och flaggan stals.

– Jag blir både förbannad och ledsen över detta. Samtidigt var det inte helt oväntat att något skulle ske, säger Ole-Jörgen Persson (M), en av initiativtagarna till beslutet att hissa Pride-flaggan i Spånga-Tensta.

En ny flagga sattes upp i Tensta centrum – men flaggstången angreps även på tisdagen och på onsdagen.

– Vandalisering är helt oacceptabelt var det än händer, säger Ole-Jörgen Persson som tycker att det är svårt att tolka händelserna som något annat än att ”det finns folk i området som inte vill ha regnbågsflaggor och som inte vill att hbtq-personer ska bo och verka i området”.

På stadsdelsförvaltningen fullföljer man sitt uppdrag från de lokala politikerna och sätter upp flaggan igen.

– Det finns ett politiskt beslut om att flagga hela veckan. Det är vårt uppdrag och det följer vi, säger Ditte Westin chef för avdelningen för stadsutveckling i Spånga-Tensta.

Allt sabotage kommer att polisanmälas, säger hon

– Jag gör en sammanfattande polisanmälan när jag vet exakt hur det har sett under veckan säger hon.

Ole-Jörgen Persson understryker att Tensta inte ska få bli ”en zon där folk som har de här rätt unkna värderingarna ska få verka fritt”.

– Vi ska göra allt vi kan för att följa en politisk linje och moralisk kompass för att mota tillbaka de här krafterna, säger han.

Prideflaggan står för mångfald och har blivit en viktig symbol för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Flaggan används i Pride-parader över hela världen, bland annat i Stockholm Pride som pågår 25 juli-31 juli i centrala Stockholm.

– Flaggorna är en symbolhandling men viktigt långsiktigt är att ändra folks attityder så att alla kan leva och verka fritt i området. Vi var måna om att få en bred politiskt majoritet för att sätta upp flaggorna och detta ska inte få förstöras av krafter som vill oss illa, säger Ole-Jörgen Persson.

Artikeln har uppdaterats.