ANNONS

Prins Carl Philip renoverar sin drömkåk

Prinsfamiljen har nu fått bygglov för att rusta upp funkisvillan vid Djurgårdsbrunnskanalen som Carl Philip fick sig testamenterad av sin gudfar Prins Bertil.
Prinsfamiljen har nu fått bygglov för att rusta upp funkisvillan vid Djurgårdsbrunnskanalen som Carl Philip fick sig testamenterad av sin gudfar Prins Bertil.
carl philip bröllop
Carl-Philip och Sofia efter bröllopet 2015.
Efter mycket om och men ser det nu ut som att prins Carl Philip med familj får bygga om Villa Solbacken.

Därmed kan hela familjen flytta till drömkåken på Djurgården. Hovexperten Johanna Lejon tror östermalmarna kommer att se mycket av familjen.
ANNONS

Den 19 april fick Sofia och Carl Philip lille prins Alexander. Nu verkar man ha ett nytt hem på gång, sedan Villa Solbacken, nära Djurgårdsbrunns värdshus, äntligen får byggas om.

Funkisvillan måste renoveras, men det har dragit ut på tiden då villan varit i sämre skick än vad man trott.

Ursprungsplanen var att inflytten skulle ske 2015, efter att paret gift sig i Storkyrkan, men bygglov dröjde då flera saker behövde redas ut.

Nu kan Mitt i avslöja att prinsfamiljen fått ett bygglov för renovering. I ett mejl till staden i februari skrev prinsessan Sofia:

”Här kommer bygglovsritningarna! Ska vi boka upp ett datum i början av februari som är uppstartsmöte med alla involverade? Vänligen, Sofia.”

Och nu är alltså ett bygglov utfärdat av staden – efter 14 månaders väntan.

– Ansökan har bearbetats efter synpunkter från stadsbyggnadskontoret, och det var först i april i år som ansökan blev komplett, skriver Mats Kager, chef för stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning, i ett mejl.

Av säkerhetsskäl lämnas inga ritningar ut, men av handlingarna framgår att prinsparet ska göra en del ändringar i exteriören, och även ändra lite i planlösningen. För mycket får dock inte ändras då huset är kulturklassat av Stadsmuseet.

– Huset anses ha ett högt kulturhistoriskt värde, och då begränsas möjligheterna att förändra. Eventuella förändringar ska vara varsamma och inte förvanskande, säger Mats Kager.

ANNONS

Johanna Lejon är kunglig expert och hovreporter på Svensk Damtidning. Hon berättar att familjen bor på Drottningholm i väntan på att Solbacken renoveras.

– Vad jag förstår är det en omfattande renovering eftersom villan inte har renoverats på många år.

Huset har varit tomt sedan prinsessan Lilian gick bort 2013. Redan då var villan Carl Philips eftersom prins Bertil hade testamenterat den till sitt gudbarn.

– Carl Philip och Bertil var nära i alla år, han var gudfar och de delade intressen. Lilian och Bertil hade en liknande historia som Sofia och Carl Philip, så symboliskt betyder det nog mycket för dem att komma till Solbacken, säger Johanna Lejon.

Tror du östermalmarna kommer att se familjen mycket?

– Absolut kommer man se dem efter att de flyttat in. De gillar att vara ute och röra på sig, och det finns bra joggingmöjligheter där ute. Och de är ute och käkar mer än Victoria och Daniel.

Vad blir det för förskola för Alexander?

– Jag tror de försöker sätta Alexander i en vanlig privat förskola precis som Estelle. På Östermalm finns många förskolor där deras vänner har sina barn.

Margareta Thorgren, informationschef på hovet, säger till Mitt i att det är för tidigt att säga när en renovering kan börja, men att processen nu är igång i och med bygglovet.

Vem kommer betala för renoveringen?

– Solbacken är i privat ägo av prins Carl Philip och renoveringen finansieras därför av prinsen själv.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.