Prins Daniel besöker Järfälla

Prins Daniel på scenen på Handelshögskolan där många studenter har samlats för att lyssna.
Prins Daniel på scenen på Handelshögskolan där många studenter har samlats för att lyssna.
Alexandra Rosengren, Fatime Arifi och Jonathan Jonasson tyckte dagen var inspirerande.
Alexandra Rosengren, Fatime Arifi och Jonathan Jonasson tyckte dagen var inspirerande.
Prins Daniel och Klarnas grundare Niklas Adalberth pratar med Järfällaeleverna om att våga misslyckas.
Prins Daniel och Klarnas grundare Niklas Adalberth pratar med Järfällaeleverna om att våga misslyckas.
Prins Daniel är på besök i Järfälla under onsdagen. Mälargymnasiets elever har chansen att få kungliga tips kring sina företagsidéer. Mitt i är på plats.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) projekt Prins Daniels Fellowship kommer till Mälargymnasiet under onsdagen.

Under besöket kommer prinsen och de deltagande entreprenörerna Niklas Adalberth, Susanne Najafi och Anna Omstedt Lindgren, att inspirera eleverna under en föreläsning i aulan.

Därefter får 30 utvalda elever chansen att delta i ett rundabordssamtal för att få konkreta tips kring sina egna företagsidéer. Ung Företagsamhet kommer också för att berätta om sitt arbete.

Prinsen och entreprenörerna fortsätter sedan till Handelshögskolan och ytterligare ett samtal inför publik, samt rundabordsdiskussion med studenter.

Så sent som förra veckan var Kronprinsessan Victoria på besök i Järfälla, närmare bestämt på Viksjöskolan. Läs mer om besöket här.

Kl 11.30:

Prins Daniel och Klarnas grundare Niklas Adalberth pratar med eleverna om entreprenörskap vid ett avlångt bord i Mälargymnasiets bibliotek. En sak de lyfter fram är hur viktigt det är att våga misslyckas när man startar eget.

Kl 12:

Mitt i:s reporter får en pratstund med Prins Daniel. Han är imponerad av Järfällaungdomarna.

– Eleverna hade en härlig ambition och vilja. Det var jätteroligt att få komma hit, säger han.

Han berättar att han och IVA försöker sprida ett budskap kring entreprenörskapet, och lära ungdomarna att det är okej att misslyckas.

– Första gången man gör någonting blir det sällan bra. Vi behöver fler som vågar satsa på entreprenöskap i Sverige.

Saknar du entreprenörskapet sedan du blev prins?

– Det jag håller på med nu är så pass utmanande och roligt, och är också entreprenörskap på ett sätt.

Vad är ditt bästa tips till unga med drömmar?

– Hitta människor som kompletterar dig. Starta ett UF-företag, det är en jättestor möjlighet. Och så tror jag att det är bra att ha en mentor som kan hjälpa dig på vägen.

Kl 12.15:

Jonathan Jonasson, 18, går tredje året på ekonomilinjen och var med under föreläsningen och de efterföljande samtalen.

– Det var jätteroligt att få prata med allihop, och väldigt inspirerande och givande. Det jag främst tar med mig är att man måste våga misslyckas för att lyckas, säger han.

Även Alexandra Rosengren och Fatime Arifi, som går tredje året på handels- respektive ekonomilinjen var med under dagen, och tyckte att dagen var både var lärorik och inspirerande.

– De kan ju väldigt mycket allihop, så det var väldigt lärorikt. Man känner sig inspirerad, säger Fatime.

Kl 12:30:

Prins Daniel och resten av entreprenörerna går för att äta lunch och åker sedan vidare mot Handelshögskolan för ytterligare föreläsningar och samtal.

Kl. 13.30:

Prins Daniel på plats på scenen på Handelshögskolan där många studenter har samlats för att lyssna. Prinsen pratar bland annat om att han har en teori om varför fler killar än tjejer startar företag, och den handlar om att killar tidigare tillåts att göra misstag och misslyckas medan tjejer får höra hur duktiga de är under uppväxten.