ANNONS

Prins Daniel besöker Vasastan

Flera studenter på Handelshögskolan var intresserade av att få en pratstund med prinsen.  "Det var jätteinspirerande och intressant, det är spännande att höra hur andra har upplevt sin tid på skolan. Och se att vi är människor och inte bara handelsmaskiner, äger Ellen Lehtimäki
Flera studenter på Handelshögskolan var intresserade av att få en pratstund med prinsen. "Det var jätteinspirerande och intressant, det är spännande att höra hur andra har upplevt sin tid på skolan. Och se att vi är människor och inte bara handelsmaskiner, äger Ellen Lehtimäki
Många studenter kom för att lyssna på prins Daniel på Handelshögskolan.
Många studenter kom för att lyssna på prins Daniel på Handelshögskolan.
"Vi vill att alla unga som vill starta företag ska våga, det är därför vi åker runt i landet. Att misslyckas med det gör man, det är konsekvensen av att vara modig", sa prinsen under dagen.
"Vi vill att alla unga som vill starta företag ska våga, det är därför vi åker runt i landet. Att misslyckas med det gör man, det är konsekvensen av att vara modig", sa prinsen under dagen.
Prins Daniel på plats på Handelshögskolan.
Prins Daniel på plats på Handelshögskolan.
Gruppsamtal med prins Daniel på Mälargymnasiet.
Gruppsamtal med prins Daniel på Mälargymnasiet.
Prins Daniel är på besök i Vasastan under onsdagen. Handelshögskolans studenter har chansen att få kungliga tips kring sina företagsidéer. Mitt i är på plats.
ANNONS

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) projekt Prins Daniels Fellowship kommer till två skolor under onsdagen, Mälargymnasiet i Järfälla och Handelshögskolan på Sveavägen.

Under besöket på Mälargymnasiet kommer prinsen och de deltagande entreprenörerna Niklas Adalberth, Susanne Najafi och Anna Omstedt Lindgren, att inspirera eleverna under en föreläsning i aulan.

Därefter får 30 utvalda elever chansen att delta i ett rundabordssamtal för att få konkreta tips kring sina egna företagsidéer. Ung Företagsamhet kommer också för att berätta om sitt arbete.

Prinsen och entreprenörerna fortsätter sedan till Handelshögskolan och ytterligare ett samtal inför publik, samt rundabordsdiskussion med studenter från Handels.

Kl 11.30:

Prins Daniel och Klarnas grundare Niklas Adalberth pratar med eleverna om entreprenörskap vid ett avlångt bord i Mälargymnasiets bibliotek. En sak de lyfter fram är hur viktigt det är att våga misslyckas när man startar eget.

Kl 12:

Mitt i:s reporter får en pratstund med Prins Daniel. Han är imponerad av Järfällaungdomarna.

– Eleverna hade en härlig ambition och vilja. Det var jätteroligt att få komma hit, säger han.

ANNONS

Han berättar att han och IVA försöker sprida ett budskap kring entreprenörskapet, och lära ungdomarna att det är okej att misslyckas.

– Första gången man gör någonting blir det sällan bra. Vi behöver fler som vågar satsa på entreprenöskap i Sverige.

Saknar du entreprenörskapet sedan du blev prins?

– Det jag håller på med nu är så pass utmanande och roligt, och är också entreprenörskap på ett sätt.

Vad är ditt bästa tips till unga med drömmar?

– Hitta människor som kompletterar dig. Starta ett UF-företag, det är en jättestor möjlighet. Och så tror jag att det är bra att ha en mentor som kan hjälpa dig på vägen.

Kl 12.15:

Jonathan Jonasson, 18, går tredje året på ekonomilinjen och var med under föreläsningen och de efterföljande samtalen.

– Det var jätteroligt att få prata med allihop, och väldigt inspirerande och givande. Det jag främst tar med mig är att man måste våga misslyckas för att lyckas, säger han.

Även Alexandra Rosengren och Fatime Arifi, som går tredje året på handels- respektive ekonomilinjen var med under dagen, och tyckte att dagen var både var lärorik och inspirerande.

– De kan ju väldigt mycket allihop, så det var väldigt lärorikt. Man känner sig inspirerad, säger Fatime.

Kl 12:30:

Prins Daniel och resten av entreprenörerna går för att äta lunch och åker sedan vidare mot Handelshögskolan för ytterligare föreläsningar och samtal.

Kl. 13.30:

Prins Daniel tar plats på scenen på Handelshögskolan där många studenter har samlats för att lyssna. Prinsen pratar bland annat om att han har en teori om varför fler killar än tjejer startar företag, och den handlar om att killar tidigare tillåts att göra misstag och misslyckas medan tjejer under uppväxten får höra hur duktiga de är.

Senare på eftermiddagen:

Efter föreläsningen var det flera studenter som ville prata med prinsen.

– Vi frågade Prins Daniel om han har tips på hur vi ska gå till väga för att skaffa en mentor, eftersom de tidigare pratade om att mentorer. Hans tips är att inte vara rädd och våga ta steget och kontakta de personer som inspirerar en, berättar en av studenterna, Ellen Lehtimäki.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.