ANNONS

Naddebo: Prioriterar bibliotek med många besökare

Jonas Naddebo, Emilia Bjuggren
Jonas Naddebo (C) och Emilia Bjuggren (S)
Enligt kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) är omorganisationen för biblioteken nödvändig för att rikta resurserna dit de behövs bäst. Men det riskerar också att bli självuppfyllande profetior, enligt opposiotionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).
ANNONS

Sedan november har biblioteken i Stockholm en ny organisation. Vissa bibliotek har prioriterats och fått längre öppettider, medan de har minskat på andra, som till exempel i Gröndal.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) tycker inte att det handlar om att vissa bibliotek får mindre prioritet – utan att resurserna riktas dit de behövs bäst – där besökarna är flest.

– Både kulturförvaltning och biblioteken har länge dragits med kostnadsökningar och det är en utveckling som vi måste hantera. Därför har vi gjort en organisationsförändring som är bättre anpassad till den kostym vi har.

Budget, Stockholms stad. kultur-, idrotts- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C),

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Foto: Pekka Pääkkö

Bibliotek närmare medborgarkontor

Efter omorganiseringen har biblioteken delats in i enheter som bättre passar med stadsdelarnas verksamheter.

– Då kan vi samarbeta med stadsdelarna och till exempel samlokalisera medborgarkontor med biblioteken. Så är det i Älvsjö, det blir ett bättre sätt att jobba.

Varför är vissa bibliotek prioriterade?

– I enheten Skärholmen-Hägersten-Liljeholmen är biblioteken i Skärholmen och Bredäng prioriterade. De stadsdelarna är socioekonomiskt svagare. I områden där människor är trångbodda blir bibliotek extra viktiga som samlingsplatser. Vi har också prioriterat bibliotek med många besökare och där det finns behov av att plugga och läsa på bibliotek.

ANNONS

Inga bibliotek ska stänga

Är det inte viktigt att satsa även på mindre bibliotek?

– Både våra stora och små bibliotek är viktiga. Alla uppskattar sitt bibliotek och vi ska inte ställa dem emot varandra.

Finns det planer på att lägga ner bibliotek i Stockholm?

– Just nu har vi inga sådana planer. I uppdraget vi har handlar det om hur man kan organisera om de befintliga bibliotek vi har. Under mandatperioden ska vi ta fram en ny biblioteksplan, men i dag har vi ingen oro om att lägga ner bibliotek.

Fler öppnade bibliotek ökade kostnaderna

Men oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) är kritisk.

– Vi gjorde en medveten satsning under förra mandatperioden och öppnade fler bibliotek, då är det klart att det blir ökade kostnader. Men som många stockholmare har märkt har de grönblå minskat öppettiderna, de minskar tillgängligheten.

Kulturborgarrådet Emilia Bjuggren i Bredängsskolan på en konsert med El Sistema

Emilia Bjuggren (S). Foto: Märta Lefvert

Är det inte bättre att rikta resurserna mot de bibliotek som flest besöker?

– Jag tror att risken är att man får väldigt självuppfyllande profetior. Det är klart att de kommer ha större besökssiffror om de har öppet mer.

ANNONS