Vården prioriteras i kampen mot mässling

Föräldrar uppmanas att vaccinera sina barn om de redan inte gjort det.
Föräldrar uppmanas att vaccinera sina barn om de redan inte gjort det.
Det har nu gått två månader sedan det första fallet av mässling upptäcktes i Järvaområdet. Nu gör man insatser i vården för att minska risken för fortsatt spridning.
– Det är där de mest svaga och utsatta finns, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Mässling är en av världens mest smittsamma virussjukdomar som kan angripa luftvägarna och bland annat leda till lunginflammation. För två månader sedan kom det första larmet om att flera personer insjuknat, varav flera i Järvaområdet.

Rapporter om att ett barn med mässling befunnit sig på en förskola i Husby väckte oro hos många. Man har konstaterat att det är en och samma smittkedja, som rört sig dels genom familjemedlemmar men också genom vårdkontakter.

– Vi fokuserar våra insatser inom sjukvården, vår uppfattning är att det är där de mest svaga och utsatta finns. Vi har inte resurser att rikta in oss mot förskolor och skolor, men vi uppmanar alla att emot den vaccinationsspruta som erbjuds vid 18 månaders ålder, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Viruset kommer från utlandet

Viruset har tagit sig till Sverige genom att personer kommit i kontakt med sjukdomen utomlands och sedan smittat andra när man insjuknat hemma. Det rör sig i nuläget om elva fall, men Per Follin utesluter inte att fler kan insjukna.

– Vi kan inte svara på om smittan har stoppats med tanke på inkubationstiden. Vi jobbar intensivt för att det inte ska bli fler fall, men det är ingenting vi kan garantera.

”Vi jobbar intensivt för att det inte ska bli fler fall” – Per Follin, smittskyddsläkare

Många oroliga

DN rapporterade tidigare om att Södersjukhuset blivit nedringt när en misstänkt mässlingssjuk person sökt vård på akuten, som senare visade sig vara ett falskt alarm. Per Follin vittnar om en oro hos allmänheten kring den extremt smittsamma sjukdomen.

– Det är väldigt många människor som ringer vården och är oroliga. Men det finns ingen anledning att känna någon allmän oro.

Symptom på sjukdomen är ett hastigt insjuknande med feber, irriterande ögon och hosta. Efter någon dag får man stora röda utslag i ansiktet som sedan sprider sig. Per Follin säger att om man misstänker att man blivit smittad ska man inte åka till en närakut och sätta sig i ett väntrum utan man ska ringa till sjukvården eller vårdguiden.

Mindre oro i Husby

Kaisa Sjölund är förskolechef i Husby och hon är väldigt nöjd med hur smittskyddsläkaren i Stockholms län skött hela situationen. Hon upplever inte att föräldrar i själva området varit oroliga för att skicka iväg sina barn till förskolan.

– Det har funnits ett väldigt stort stöd från smittskyddsläkaren. Från och med det att mässling konstaterades på en av förskolorna gick de ut och informerade föräldrar och chefer och gjorde ett väldigt bra arbete för att stoppa ryktesspridning och felaktiga uppfattningar.

 

Fakta

Det här är mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige på grund av det allmänna vaccinationsprogrammet. Sjukdomen är däremot betydligt vanligare utomlands.

Är man inte vaccinerad kan man bli smittad av att någon hostar eller nyser så att droppar i utandningsluften sprids. Det kan ta mellan en och tre veckor från att man har smittats tills man blir sjuk.

Ofta får man hög feber i någon vecka, men det kan ta flera veckor innan man blir helt frisk.

Om du tror att du blivit smittad ska du inte gå till en vårdcentral. Du ska ringa din vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177.

Källa: 1177 Vårdguiden