Prisad för hjälteinsats

Johan Matti hjälpte Johnny som hamnat under tåget i Sandsborg. De träffades nyligen igen. ”Det blev både glädje och tårar”, säger han.
Johan Matti hjälpte Johnny som hamnat under tåget i Sandsborg. De träffades nyligen igen. ”Det blev både glädje och tårar”, säger han.
När Johan Matti hörde Johnnys rop på hjälp ­under tåget hoppade han ner på spåret och kontrollerade hans skador medan räddningstjänsten var på väg.

Den modiga insatsen gav en nominering till Agerapriset 2013.

Olyckan på Sandsborgs t-banestation i september förra året blev snabbt en symbol för människans sämsta – men också bästa sidor. Övervakningsfilmen där en man ses hoppa ner på spåret till den medvetslöse Johnny från Liljeholmen för att stjäla hans pengar och guldhalsband spreds snabbt över nätet och väckte vrede över hela världen.

Johnny blev överkörd av tåget bara några minuter senare.

Men på filmen kan man också skymta Johan Matti som tar sig ner på spåret för att se om han kan hjälpa till.

Johans insats har mot alla odds fyllt den tragiska berättelsen med en positiv dimension, i kontrast till det hat som först fortplantade sig i forum och kommentarsfält.

Han var på väg hem mot Farsta Strand efter en kväll med vänner när tåget stannade. Tunnelbanetågets förare kom in i vagnen, likblek i ansiktet. ”Det ligger en person under tåget”, sa han. Johan trodde att hoppet var ute.

– Men när jag kom ut ur tåget hörde jag att han ropade på hjälp. Så jag kröp fram till Johnny, kollade så att han inte förblödde eller hamnade i chock och pratade med honom tills räddningstjänsten kom.

Johnnys flickvän Louise är en av de som nominerade Johan Matti till priset.

– Det Johan gjorde var helt otroligt. När han förstod att Johnny låg under tåget kröp han in under och tog hans utsträckta hand. Han hade sådan otrolig sinnesnärvaro, säger hon.

I dag lever Johnny med kramper i benen och använder en protes. Han har mycket svårt att gå, men får hjälp genom mediciner och akupunktur.

– Vi tar en dag i taget, säger ­Louise.

Johan Matti nominerades till Agerapriset, tillsammans med tre andra vardagshjältar, för sin insats.

Vinnaren Caroline Rosengren, som såg till att en man som misshandlat en kvinna kunde gripas, utsågs i onsdags.

– Men alla är värdiga vinnare. De har verkligen visat högt civilkurage och gjort en insats som är värd att uppmärksamma, säger Annika Brändström , vd för Stöldskyddsföreningen och jurymedlem.

Priset delas ut till en person som vågar agera för sina medmänniskor och är instiftat av Metro, TV3:s Efterlyst och Stöldskyddsföreningen.

Det Johan gjorde var helt otroligt.Louise, Johnnys flickvän