Prisad lärare till Vårbyskolan

Just nu är Mikhael Mikalides pappaledig med dottern Nova, 1 år. Men i januari börjar han arbeta på Vårbyskolan.
Just nu är Mikhael Mikalides pappaledig med dottern Nova, 1 år. Men i januari börjar han arbeta på Vårbyskolan.
Förra veckan tilldelades han pris som årets inspiratör. Och efter nyår börjar Mikhael Mikalides på Vårbyskolan i Huddinge.

– Jag älskar att jobba som lärare säger han.

Mikhael Mikalides från Huddinge tilldelades Framtidsverkets pris ”Årets inspiratör” inom offentlig sektor. Juryn motiverade priset med att han genom sitt brinnande engagemang, intresse och bakgrund inspirerat sina elever till att öka läslusten. Mikhael Mikalides har länge bott i Huddinge men har de senaste åren undervisat på en skola i Södertälje. Till våren börjar han arbeta i sin hemkommun på Vårbyskolan.

– Det ska bli jätteroligt och jag ser verkligen fram emot det. Jag har fått flera andra jobberbjudanden men jag ville arbeta på Vårbyskolan. Jag känner att jag gör mest skillnad på en invandrartät skola och jag gillar Vårbyskolans ledning, säger han.

Förutom priset som årets inspiratör har Mikhael Mikalides även blivit nominerad till årets upplaga av lärarpriset Guldäpplet. Dessutom har hans senaste bok, ”Konsten att skriva dikter”, blivit utsedd till en av årets bästa barnböcker av Statens Kulturråd.

– Det är en handbok i lyrik som jag skrev tillsammans med mina elever i Södertälje. Jag tror mycket på att förankra skolans värld med verkligheten för jag märker på eleverna att de blir mer motiverade då. På det sättet försöker jag utveckla deras inre drivkrafter. Jag planerar att fortsätta arbeta på det sättet även på Vårbyskolan, säger Mikhael Mikalides.

Han kommer att börja som lärare på Vårbyskolan i en femteklass med ämnena svenska och SO. Mikhael Mikalides berättar att hans stora passion är att utveckla barns språk.

– Jag brinner för att stärka läs- och skrivkulturen, det har blivit mitt livsprojekt. Språket är nyckeln för att lyckas i skolan och livet. I dag utgör språk en maktfaktor, och med hjälp av ett starkt och nyanserat språk kan man förhandla om makt. Man kan göra sin röst hörd, formulera sina tankar och känslor samt bättre förstå sina rättigheter. Saknar man ett starkt språk är man med andra ord maktlös. Därför är språk en demokratisk fråga, säger han.

Till våren har Mikhael Mikalides flera projekt på gång, bland annat en ny bok som kommer att släppas tidigt nästa år.

Fakta

Brinner för barns rättigheter

Namn: Mikhael Mikalides.

Ålder: 34 år.

Bor: I Vistaberg tillsammans med frun Elin, barnen Elias, Emilia och Nova, samt katten Pepsi.

Yrke: Lärare och författare.

Intressen: Läsa och skriva, teater, promenader och att umgås med vänner och släktingar.

Brinner för: Att stärka barns rättigheter. ”Genom att förse barn med ett starkt och nyanserat språk får de möjligheten att nå sina drömmar.”

Aktuell: Som Årets inspiratör inom offentlig sektor. Mikhael är även aktuell med böckerna ”Agalias Väktare” och ”Konsten att skriva dikter”. Börjar till våren arbeta på Vårbyskolan.