Prisad musikal till Sollentuna

New York tar weekend i Sollentuna när Teater Satelliten sätter upp Rent.

– Som publik kan man förvänta sig allt, det är sorg, glädje, smärta, dans och show, säger Linda Mattsson Kledzik.

Efter nio månaders slit sitter danstegen och sången hos ensemblen och på torsdag har Rent ­premiär på Arena Satelliten. I korthet handlar musikalen om ett gäng utstötta New Yorkbor som vill leva sin dröm.

– Det är en otrolig musikal med mycket humor och glädje. Som publik kommer du att känna igen dig i karaktärerna och det blir även mycket tårar, säger Susanna Sempill som spelar en av huvudrollerna.

Rollen hon gör är Mimi Marquez. En trasig och vilsen tjej som kämpar mot inre demoner och försörjer sig som exotisk dansare.

Hennes hopp till livet tänds först när hon möter kärleken Roger Davis spelad av Albin Hillborg. Mer vill Susanna Sempill inte avslöja men hon berättar att karaktärerna kommer att få publiken att känna sig som en i teatergänget.

– Alla karaktärer har olika stories. De har varit med om glädje, kärlek och besvikelse, sådant som vi alla går igenom och kan känna igen oss i, säger hon.

Linda Mattson Kledzik är ansvarig för projektet och regin och berättar att resan fram till premiären började redan för ett år sedan då teatern sökte personer att tillsätta rollerna genom både sociala medier och Arena Satellitens hemsida.

30 personer kom på audition och av dem valdes 16 personer skolade i musikal, dans och teater ut.

Teater Satellitens uppsättning görs utifrån originalmanuset som prisats med en Tony Award. Att just Rent skulle sättas upp i Sollentuna var självklart.

– Det är en av mina favoritmusikaler. Det är bra musik och ett bra budskap samtidigt som det är något att bita i, det var ett sätt att se om ensemblen skulle fixa det och det gör dem, säger Linda Matsson Kledzik.

Sedan september har ensemblen nött manus, dansteg och sång och nu är premiären bara några dagar bort.

– Det är stressigt pirrigt och mycket kvar att göra men det märks att det sitter vilket är skönt för det har spretat, säger Linda Matsson Kledzik.

Från torsdag till söndag görs fem föreställningar med plats för 150 personer per show. Biljetter köps i dörren och på tickster.com.