ANNONS

Han prisas för arbete med krigsdrabbade barn

 Imad Elabdala har grundat Kidnovation.
Imad Elabdala har grundat Kidnovation.
Imad Elabdala flydde från krigets Syrien. Med hjälp av studier i psykologi bearbetade han sina egna traumatiska upplevelser. Sedan reste han tillbaka till kriget för att hjälpa.
Nu har han skapat verktyg för att hjälpa barn med posttraumatisk stress.
– Man kan inte skicka en psykolog till alla, säger han.
ANNONS

Lidingöbon Imad Elabdala har blivit utsedd till barnrättshjälte 2018 av organisationen Reach for change. I veckan delades utmärkelsen ut på Fotografiska i Stockholm.

– Det känns jättebra, det har varit konkurrens med fler än 120 sökande och vi blev utvalda. För oss är det ett kvalitetsmärke, säger han.

Imad Elabdala driver det sociala företaget Kidnovation som utvecklar pedagogiska och psykologiska verktyg för barn som kommer till Sverige med traumatiska händelser efter flykt och krig. Verktygen består bland annat av en app och boken ”Sarah’s Journey”. Verktyget används i skolor både i Sverige och utomlands, det har sålts till 17 länder.

– Det är omöjligt att skicka en psykolog till varje barn. Därför skapade vi ett verktyg som man själv kan använda. Fokus ligger på konst och storytelling., säger han.

Ingenjören och entreprenören Imad Elabdala kom själv till Sverige som flykting från krigets Syrien för fyra år sedan. Så småningon hamnade han på Lidingö.

– Jag trivs med naturen och tryggheten här, säger han.

Han led då av Posttaumatiskt stressyndrom, PTSD men lyckades komma ut det med hjälp av självstudier i psykologi. Han lärde sig språket, fick jobb men kände att han ville hjälpa krigsdrabbade.

Jag gjorde hela flyktingresan tillbaka.

Imad sade upp sig från sitt ingenjörsjobb och reste med Röda korset tillbaka till Syrien. Här föddes boken Sara,s Journey, en del av hjälpverktyget som bygger på storytelling.

ANNONS

– Jag gjorde hela flyktingresan tillbaka. Men jag ville bygga verktyget med barnen, inte åt dem, säger han.

Nu har alltså Kidnovation och Imad Elabdala blivit utsedd till en av tre barnrättshjältar 2018 av organisationen Reach for change  och får titeln Change leader. Utmärkelsen innebär rådgivning och ekonomiskt stöd i fem år. Tanken är att en Change leader ska kunna arbeta heltid med sin idé för att göra livet bättre för barn.

Fakta

De andra två Change leaders är:

Shanga Aziz och Rogerio Silva – Locker Room Talk

Det har utvecklat en metod som ska stoppa skitsnacket inom idrottsvärlden. De arbetar med att hjälpa unga killar att tänka och reflektera kring jämställdhetsfrågor.  De kommer från Finpång i Östergötland.

Sissa Pagels och Louise Lindén – Young Innovation Hub

Vill bryta utanförskap med social entreprenörskap. De utbildar och samarbetar med kommuner som anställer unga som driver lokala Innovations hubs. De bor i Stockholm och Karlskrona.

 

Källa: Reach for change