Prisas för sina polarresor

Stewart Campbell har jobbat som guide vid polerna i 20 år. Nu när han har familj satsar han i stället på att sälja expeditionsresor till andra.
Stewart Campbell har jobbat som guide vid polerna i 20 år. Nu när han har familj satsar han i stället på att sälja expeditionsresor till andra.
Från sin stuga i Raksta säljer Stewart Campbell polarexpeditioner till folk över hela världen. Nyligen prisades han som årets nyföretagare – något som allt färre ­Tyresöbor vågat kasta sig in i de sista åren.

Stewart Campbell är trebarnspappan som under 2013 kommit igång med att sälja polarkryssningar via nätet. Med 20 års erfarenhet som guide på både Arktis och Antarktis var det ett givet val.

Med sitt nya företag får han använda sin kompetens, samtidigt som han har jobbet närmre än de flesta – i en sjöbod hemma på tomten i Raksta.

Någon lön räknar dock inte Stewart med att plocka ut det närmsta året.

Webbsidan www.expeditionsonline.com, som tog ett år att ta fram, har kostat honom hans sparkapital och han räknar med att det tar minst ett år innan investeringen lönar sig.

– Man får leva lite tajt under tiden och jag är tacksam för att min fru har ett jobb, säger han.

Utmärkelsen till årets nyföretagare på kommunens och Tyresöföretagarnas gala på Tyresö slott förra fredagen ser han som en ära och han tycker att det är bra att man uppmärksammar att det finns många olika sätt att ha ett jobb.

– Småföretag skapar ju inkomst och i många fall nya jobb.

Stewart Campbell är dock en av få som startat eget i Tyresö i år.

Kurvan för nyföretagandet pekar neråt. Under året har dock Tyresö kommun satsat på att förbättra servicen till företagarna, bland annat genom att ordna workshops och frukostmöten, införa en ny näringslivsdag och erbjuda rådgivning från Nyföretagarcentrum på kommunens servicecenter.

Dessutom har man valt att anställa en heltidsanställd näringslivschef.

Gunilla Berg som fått tjänsten menar att mycket handlar om att öppna upp kommunen för företagarnas frågor.

Vad de sjunkande siffrorna för nyföretagandet i kommunen beror på kan hon inte svara på än.

– Nyföretagandet står still på många håll, men i Tyresö ser det till och med ut att bli en dipp. Vi måste se om det finns saker vi kan göra bättre, säger hon.

Lars Carpelan, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum Nacka, Värmdö, Tyresö tror att 2014 blir bättre.

– Tyresö är på gång med att förbättra servicen till företagarna. Det man också behöver göra är att främja hemmamarknaden med fler bostäder, affärslokaler och förbättrad infrastruktur, ­säger han.

Fakta

229 nya företag hittills i år

I fjol startades 319 nya företag i kommunen, att jämföra med 358 år 2011.I år, till och med oktober, har 229 startats.

2012 rankades Tyresö 27:a bland Sveriges 290 kommuner när det handlar om nystartade företag per 1 000 invånare.

Stockholm, Danderyd, Vaxholm, Solna, Lidingö, Täby och Värmdö placerade sig alla bland de tio bästa. Grannkommunen Nacka kom på 16:e plats.

Källa: Nyföretagarbarometern