De prisas för sin kamp för fotbollsskor

Nils och Sixten fick ta emot pris från bloggaren Hanna "HannaPee" Persson.
Nils och Sixten fick ta emot pris från bloggaren Hanna "HannaPee" Persson.
UF, Shoestrings, Nils Berg, Sixten Hassler
Nils Bergs och Sixten Hasslers företag ShoeStrings blev prisat av Ung Företagsamhet.
ShoeStrings UF vann Ung Företagsamhets utmärkelser årets tjänst och årets hållbara företag i Stockholm. Nu ska de tävla i SM.
– Riktigt stort och kul, säger Nils Berg.

19-åriga Nils Berg och och Sixten Hassler kommer båda från Solna och studerar tillsammans på Kungsholmens gymnasium. I september startade de skolföretaget ShoeStrings som syftar till att återanvända överblivna fotbollsskor och skänka dem till ekonomiskt utsatta personer.

De har lyckats skapa en stor attraktionskraft genom en tjänst som berör

Ung Företagsamhets motivering

Nu har de fått pris av den ideella utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet i kategorierna ”årets tjänst” och ”årets hållbara företag” i Stockholmsregionen.

”Vinnaren av årets tjänst har lyckats utjämna sociala klyftor genom att se möjligheter i en outnyttjad marknad. De har lyckats skapa en stor attraktionskraft genom en tjänst som berör. Med låg risk har de stor expansionspotential och om 10 år sponsrar ni nästa nationalarena”, skriver juryn i sin motivering.

UF, Shoestrings, Nils Berg, Sixten Hassler

Nils Berg och Sixten Hassler kommer även finnas på plats med sitt företag på Tillsammans Cup i Enskede den sjätte juni. Foto: Privat

För att bli årets hållbara företag har ShoeStrings UF även visat på ”medvetenhet om hur företagets affärsidé utgör en del av ett hållbart samhälle”.

Vinsten är inte enbart till mig och Sixten

Nils Berg tackar de som hjälpt till på vägen

– Det känns otroligt kul och spännande att ha vunnit årets tjänst och årets hållbara uf-företag i Stockholm. Vi började som två drömmare i huvudstaden med en vision om att samla in 50 par fotbollsskor till ekonomiskt utsatta ungdomar i Stockholm. Ett halvår senare har vi samlat in över 200 par fotbollsskor och blivit så mycket mer än bara fotbollsskor. Nu ser vi oss mer som en familj, säger Nils Berg.

Härnäst väntar nu deltagande i SM i Ung Företagsamhet den 16-17 maj för Nils och Sixten. Tävlingen avgörs i Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Vinsten är inte enbart till mig och Sixten utan även till alla som varit med och gjort denna resa möjlig, säger Nils Berg.

Sixten är idag bosatt i Sundbyberg. Nils och Sixten spelade fotboll tillsammans i Sundbybergs IK och idén till företaget föddes när en nyanländ lagkamrats fotbollsskor blev bestulna.