De prisas för att göra soppa av matsvinnet

Tomas Hedberg, Mikael Kindbom och Mattias Näsman mottog årets miljöstipendiat 2017.
Tomas Hedberg, Mikael Kindbom och Mattias Näsman mottog årets miljöstipendiat 2017.
Hemköp, Bageri passion och Centrumkyrkan fick årets miljöstipendiat av Sundbybergs stad för att återanvända matsvinn.

För tre och ett halvt år sedan fick personalen på Hemköps butik, på Sturegatan i Sundbyberg, nog av att slänga fullt ätbara matvaror med kort datum. När sedan Centrumkyrkan visade intresse, kunde butikens matsvinn komma till användning.

– I började tänkte vi inte ens på att vi gjorde något för miljön, det kom som en bonus, säger Mikael Kindbom, volontär, Centrumkyrkan i Sundbyberg.

Prisas för miljön

För att undgå att, en dag gammalt bröd, frukt med skönhetsfläckar och mejeriprodukter med trasiga förpackningar hamnar i soptunnan blir det i stället ingredienser till kyrkans soppmiddagar varje lördag. Insatsen har bidragit till att Hemköp, Centrumkyrkan och Bageri passion tilldelats Sundbybergs stads miljöstipendiat för 2017.

– Det är enormt roligt att civilsamhället inom tre olika kategorier, ett bageri, en kyrka och en butikskedja, kan göra en insats tillsammans, säger Mikael Kindbom.

– Jag blev glatt överraskad när de ringde och berättade att vi fått priset. Särskilt kul är det eftersom personalen har självmant engagerat sig i det här, säger Tomas Hedberg, butikschef, Hemköp i Sundbybergs centrum.

Han uppskattar att butiken skänker cirka 200 kilo mat varje vecka till Centrumkyrkan. Det kan vara alltifrån fina delikatesser till bananer.

– I påskas gav vi bort 30-40 kilo utskuren biff. Jag förmodar att soppan blev utomordentligt god den gången, säger Tomas Hedberg.

Onödigt att slänga mat

Tack vare att all mat måste datummärkas tvingas butiker och restauranger göras sig av med oanständigt mycket mat som blir över, fast det inte är något fel på maten. Men så slängbenägna behöver inte de privata hushållen vara anser Tomas Hedberg, som tycker att många är alldeles för fixerade vid datum:

– Varans ”bäst-före-datum” är en kvalitetsstämpel från leverantören och ofta går varan att konsumera efter att datumet passerats. Men det är inget vi får sälja.

I samband med nationaldagsfirandet på Golfängarna delades ett diplom och en prischeck ut på motsvarande 25 000 kronor som alla tre får dela på, av Sundbybergs stad.

– Vi har inte bestämt än vad vi ska göra med pengarna, men förmodligen en personalaktivitet, säger Tomas Hedberg.

– Alla slantar kommer gå till soppköket. Vi får inga bidrag från någon myndighet utan förlitar oss på enbart på gåvor, säger Mikael Kindbom.

Lokaltidningen Mitt i, har sökt Bageri passion för en kommentar utan framgång.