ANNONS

Prisdramat uteblev på Solna och Sumpans bomarknad

Hett område och köpstarka invånare kan förklara en stabil marknad, menar Robin Zetterström
Hett område och köpstarka invånare kan förklara en stabil marknad, menar Robin Zetterström
Röda siffror på många håll i länet, men i Solna och Sundbyberg har bostadspriserna legat stabilt det senaste året.
– Den extrema nedgången har inte drabbat oss, säger Robin Zetterström, Bjurfors.
ANNONS

Att det svajat på Stockholms bostadsmarknad är klart, i flera kommuner har det skett ett prisfall på uppåt 10 procent på bostadsrätter det senaste året.

Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att någon sådan dramatik inte drabbat Solna och Sundbyberg. Idag får man betala ett kvadratmeterpris på 54 995 kronor för en bostad i Solna och 54 930 kronor i Sundbyberg. Det är en ökning med 2 procent i Solna och en minskning med en procent i Sumpan sedan i fjol. Ser man till en tremånadersperiod går priserna svagt uppåt i bägge kommunerna.

”Eftertraktat”

Robin Zetterström, kontorschef på Bjurfors i Solna-Sundbyberg, bekräftar bilden av en stabil prisnivå i området.

– Vi har inte lidit så mycket av den skrämseln folk läser om i Aftonbladet och Expressen. Visst, det är inte 2016/2017 längre, men den extrema nedgången har inte drabbat oss i Solna och Sumpan, säger han.

I topp i länet

Förklaringen? Det är hett att bo här. Efter Stockholm och Danderyd ligger Solna och Sundbyberg högst i länet vad gäller bostadspriser.

– Folk som kommer från stan och flyttar utåt hamnar ofta i Solna i Sumpan, och de som bor utanför och vill in till stan hamnar också här. Solna-Sundbyberg är en av de mest eftertraktade förorterna samtidigt som de som bor här och flyttar internt är ganska kapitalstarka, säger Robin Zetterström.

Finns någon skillnad på bomarknaden i Solna och Sundbyberg?

– Jag ser Solna som bror och syster, priserna är i stort sett samma och många kan tänka sig att flytta emellan dem. Däremot är säljintresset större i Solna, i Sumpan upplever jag att man ofta bor kvar några år extra.

Arenastaden, Järvastaden, Ursvik. Hur går det med försäljningen av nyproduktion?

ANNONS

– Det finns fortfarande ett stort intresse, man man märker av en viss avvaktan. För två år sedan kunde det vara kö utanför en lägenhet som folk inte ens sett ritningar på. Idag får vi som mäklare jobba lite mer.

Om du ser ett år framåt i tiden, går priserna upp eller ned?

– Det beror på vad regeringen säger om ränteläget och amorteringskravet, det avgör framtiden. Men Solna och Sumpan kommer alltid ha bra tryck, det är värre för kommuner längre ut, säger Robin Zetterström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.