ANNONS

Så mycket sjönk bostadspriserna i Järfälla

Efter ett år av fallande priser ser flera mäklare en positiv trend på bostadsmarknaden.
Efter ett år av fallande priser ser flera mäklare en positiv trend på bostadsmarknaden.
Det senaste året har bostadspriserna sjunkit i 9 av 11 kommuner i den norra delen av länet.
Bara Österåker och Sundbyberg har haft stigande siffror.
ANNONS

Sammanställningen som Svensk Fastighetsförmedling gjort med hjälp av data från Svensk Mäklarstatisitk visar på sjunkande priser på både villor och bostadsrätter.

Villorna minskade mest i pris i Vaxholm (-6 procent), Österåker och Vallentuna (-5 procent vardera). Endast en kommun hade stigande priser under den senaste 12-månadersperioden: Sundbyberg (+3 procent).


Siffrorna är en jämförelse mellan 1 augusti 2017 – 31 juli 2018 och samma 12-månadersperiod 2018–2019. Källa: Svensk Fastighetsförmedling och Svensk Mäklarstatistik


Den senaste tiden har priserna dock stabiliserats, uppger flera mäklare som Mitt i talat med.

– De två senaste åren har varit ett stålbad för bostadsmarknaden, men efter sommaren har det börjat ringa lite mer, berättar Marie-Louise Lindgren, fastighetsmäklare på Svenska Mäklarhuset i Upplands-Bro.

Stora skillnader lokalt

Där sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent – i genomsnitt. Lokalt finns betydligt större förändringar, berättar Marie-Louise Lindgren.

– Vi har en del lägenheter med fin sjöutsikt som går högt, de drar upp snittet. Teor i Tibble har backat mer, runt 10 procent.

Teor i Tibble har backat mer, runt 10 procent

ANNONS

Marie-Louise Lindgren


Siffrorna är en jämförelse mellan 1 augusti 2017 – 31 juli 2018 och samma 12-månadersperiod 2018–2019. Källa: Svensk Fastighetsförmedling och Svensk Mäklarstatistik


Johan Reuterling på Bjurfors i Täby och Danderyd ser också större rörelser än vad statistiken avslöjar – eftersom den bara speglar sålda objekt.

– Det faktiska nedgången på marknaden var betydligt större än 2-3 procent om man ser till alla de bostäder som inte blev sålda på grund av att säljarna inte fick de priser de ville ha.

Lättare att sälja nu

Den senaste tiden är det fler som får sina bostäder sålda, vilket gör marknaden tryggare, berättar Johan Reuterling.

– Vi känner en tydlig förändring. Det är fler som har möjlighet och vågar ta ett beslut om att byta bostad. Det är många som har följt bankens råd att sälja först, och de har fått rätt bra betalt nu, säger han.

Det är många som har följt bankens råd att sälja först, och de har fått rätt bra betalt nu

Johan Reuterling