Priser ökar fortast på små lägenheter

Bostadspriserna slår rekord – och det är små lägenheter på Gärdet som går bäst. På Artilleri­gatan såldes nyligen en etta för 91 000 kronor kvadratmetern.

Efter ett tufft slut på 2011 vände bostadsmarknaden uppåt förra året. Priserna ökade starkt i innerstan och mest ökade Östermalm – hela 11 procent dyrare blev bostäderna i stadsdelen under fjolåret.

Och i april 2013 nåddes nya rekordnivåer på Östermalm. Med ett snittpris på 67 000 kronor per kvadratmeter är lägenheterna i stadsdelen de dyraste i Sverige – någonsin. Men det är alltså inte paradvåningarna på Strandvägen som fortsätter trissa upp priserna till nya höjder.

– Prisökningstakten är snabbare på mindre lägenheter än på större, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

Och Östermalm tycks det alltså vara ettor och tvåor på Gärdet som höjer nivån. På Artillerigatan såldes i maj en 17 kvadratmeter stor lägenhet för drygt 1,5 miljoner – 91 000 kronor per kvadratmeter.

– Jag blev överraskad, men ibland går det bättre än man tror, säger Mourad Tajiou, mäklare på Notar som sålde lägenheten.

Lägenheter på de klassiskt dyra gatorna som Strandvägen och Linnégatan är fortfarande allra dyrast per kvadratmeter. Men andra mäklare som Lokaltidningen Mitt i har talat med vittnar om att det är Gärdet som drar upp snittpriset för hela Östermalm.

I förra veckan såldes ytterligare en etta på Gärdet – den här gången på Sandhamnsgatan – för 95 000 kronor kvadraten.

– Inflyttningen är så stark och efterfrågan på de små lägenheterna i området är nästan omättlig, säger Johan Ekenstam på Svensk Fastighetsförmedling som sålde den lägenheten på 24 kvadrat.

Och med några undantag är det de allra minsta lägenheterna som får kvadratmeterpris runt 100 000 kronor.

– Det är en entrébiljett till innerstan. Förmodligen är det unga människor som väldigt gärna vill bo i innerstan men inte har råd med större, säger Per-Arne Sandgren, analysansvarig på Svensk Mäklarstatistik, som tror att de extrema priserna är här för att stanna.

– Det kommer inte att bli färre, utan fler lägenheter som säljs för de kvadratmeterpriserna.

Men alla är inte lika glada över prisutvecklingen på bostadsrätter som inte tycks vika. Finanspolitiska rådet varnade i mitten av maj än en gång för en bostadsbubbla.

– Jag tror inte på det. Bostadsmarknaden fungerar inte eftersom det är obalans mellan utbud och efterfrågan. Så länge Stockholm är en tillväxtregion tror jag att priserna ökar, säger Ingrid Eiken.

Lyan som mäklaren Mourad Tajiou sålde på Artillerigatan är bara 17 kvadratmeter, men gick för över 1,5 miljoner kronor.

Prisökningstakten är snabbare på mindre lägenheter.ingrid eiken, mäklarsamfundet

Fakta

Dyrast på Östermalm senaste året

Källa: Mäklarstatistik