Priser på fritidshus upp 49 procent på fem år

Priserna på fritidshus stiger.

Botkyrka är populärt bland spekulanterna och en prisuppgång på 49 procent slås bara av mer havsnära Nynäshamn.

Mängder av fritidshus är till salu just nu. Enligt mäklarna beror det på att vintern varit kort och snöfattig och att de som funderat på att sälja kommit i gång tidigt med sina planer.

Det stora utbudet borde betyda lägre priser, men utvecklingen mot allt högre köpeskillingar för fritidshusen är stadig och i vissa delar av landet, som Botkyrka, slås det rekord.

– Det är relativt stora skillnader mellan olika delar i landet, både i pris och prisutveckling. I Stockholms län ser vi att Nynäshamn, Botkyrka och Österåker har de största prisökningarna, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån som tagit fram statistiken genom Mäklarstatistik.

Siffrorna bygger på jämförelser mellan försäljningspriser under april 2011 till mars 2012 jämfört med samma period 2006-2007.

Björn Petrén, mäklare hos Svensk fastighetsförmedling i Tumba, är skeptisk till siffrorna och vill inte dra lika långtgående slutsatser som sin mäklarkollega.

– Att siffrorna blir så höga kan bero på att vi har ett unikt läge just nu med objekt som inte varit till salu tidigare, berättar han.

Bland annat flera havsnära fritidshus på Getryggen är nu ute till försäljning, vilket han tycker snedvrider statistiken.

– Det kan skilja en miljon mellan ett havsnära objekt och ett likadant som ligger längre ifrån vatten, säger Björn Petrén.

Och har det tidigare bara funnits andra hus till salu än de som ligger vid vatten är det inte konstigt om priserna totalt sett sticker i väg, konstaterar han. Det betyder inte att de andra fritidshusen har gått upp med 49 procent.

Snittökningen för hela Sverige den period som Mäklarstatistik tittat på ligger på 20 procent.

På Gotland är ökningen 87 procent, vilket är mest i landet, medan priset i Dalarna har ökat minst – med 10 procent.