Priserna på bostadsrätter faller i Haninge

Skandiamäklaren Johanna Åström tror att bostadspriserna kommer stiga igen.
Skandiamäklaren Johanna Åström tror att bostadspriserna kommer stiga igen.
Priset på bostadsrätter i Haninge sjönk med 7,69 procent under årets första tre månader.
– Amorteringskravet påverkar såklart. Och även att bankerna ställer krav på sina kunder, säger Johanna Åström, mäklare på Skandiamäklarna Haninge.

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik sjönk priset på bostadsrätter i Haninge med 7,69 procent under årets första tre månader. Priset på villorna gick däremot upp, men bara med 0,38 procent.

– Amorteringskravet påverkar såklart för den enskilda bostadsinnehavaren och det påverkar priserna. Det stora problemet är att bankerna ställer krav på sina kunder, att de måste sälja innan de kan få lån för att köpa. Då försvinner många spekulanter och utbudet är större än efterfrågan, säger Johanna Åström.

Är det ett stort prisras?

– Det beror på vad man jämför med. De senaste åren har det varit en stor och snabb prisökning. Därför är det inte konstigt att prissänkningen också kan bli ganska stor när marknaden ska stabilisera sig. Just nu är det ungefär samma prisnivå som under tredje kvartalet 2016, säger Johanna Åström.

Trots nedgång så växer Haninge

Haninge är fortfarande inne i en expansiv fas och växer med nya områden och kommunen förtätas.

– Det är stor efterfrågan på bostäder i Haninge. Det finns många olika typer av boenden. Vi märker att det är mycket folk på visningarna, men att när det väl är dags att köpa så stoppas de ofta av bankerna, säger Johanna Åström.