ANNONS

Priserna på bostadsrätter stiger mest i Vallentuna

Mäklare Eric Runbäc, Fastighetsbyrån Vallentuna.
Mäklare Eric Runbäc, Fastighetsbyrån Vallentuna.
Priserna på bostadsrätter gör ett skutt uppåt, enligt färsk statistik.
I Vallentuna är ökningen högst i länet.
ANNONS

De senaste tre månarna har priset bostadsrätter i Vallentuna ökat med 14 procent och på ett år med 13 procent enligt Svensk mäklarstatistik.

Den senare siffran är högst i länet medan tremånadersökningen är näst högst. Priserna ökade även markant i Ekerö, Huddinge och Sundbyberg.

Snittpriset för en bostadsrätt ligger nu på 33 400 kronor per kvadratmeter i Vallentuna.

”Prisbilden i Vallentuna är tilltalande”

Eric Runbäck, mäklare vid Fastighetsbyrån, tror att ökningen handlar om att den som vill byta bostad har ändrat beteende.

– Utbudet minskade när folk valde att köpa först och sälja sen, som det var 2017. Det innebar ökad efterfrågan samtidigt som folk började få större förtroende för marknaden igen.

Hur tror du att utvecklingen blir framåt?

– Fortfarande är det ju bostadsbrist i länet. Och prisbilden i Vallentuna är tilltalande för många som inte har de högsta inkomsterna. Trenden kommer nog att fortsätta så länge man inte gör några politiska förändringar av amorteringskrav och ränteavdrag.

Flera byggen av flerfamiljshus i Vallentuna har den senaste tiden planerats om från bostadsrätter till hyresrätter.

Kommer det att höja priserna ytterligare?
– Då blir det ett fortsatt litet utbud av moderna lägenhet i Vallentuna och en fortsatt inlåsningseffekt för dem som är äldre och vill sälja villan och flytta till något mindre. Alternativen är få i Vallentuna. Det finns bara en handfull bostadsrättsföreningar i centrala Vallentuna som har hus med hiss, vilket de äldre behöver när de börjar få krämpor.

ANNONS

Villapriserna sjunker

Villapriserna sjönk däremot. De senaste tre månaderna minskade de med fyra procent och på ett år med 1,3 procent.
– Under våren var marknaden lite trögare. Men det känns som att den kommit igång de senaste två månaderna.
I hela riket har priserna på bostadsrätter ökat med tre procent under de senaste tre månaderna. I Stockholms kommun ökade med fyra procent, medan de ökade med två procent i länet.