Radhusrally på Värmdö

För tre veckor sedan köpte Jessica Frithiof sitt radhus i Brunn för 700 000 kronor mer än vad de tidigare ägarna betalade förra året.
För tre veckor sedan köpte Jessica Frithiof sitt radhus i Brunn för 700 000 kronor mer än vad de tidigare ägarna betalade förra året.
Snittpriset för Värmdös villor och radhus har aldrig varit högre, och små hus lockar mest. I Brunn har flera radhus sålts för nästan en halv miljon kronor mer än vad likvärdiga hus kostade förra året.

– Vi kallar det radhusrally, säger mäklaren Tor Ingemar Ehn.

Enligt nya siffror från Mäklar­statistik ligger snittpriset på småhus i Värmdö på 4 003 000 kronor, räknat på de tre senaste månaderna. Det är en ökning med fyra procent på ett år.

Det är de mindre villorna och radhusen på mellan 100 och 130 kvadratmeter som har pressat upp snittpriset, menar Tor Ingemar Ehn på Svenska mäklarhusets Värmdökontor.

Efterfrågan började öka rejält i somras. Tor Ingemar Ehn menar att detta beror på bankernas hårdare amorteringskrav och bolånetaket. De som för några år sedan skulle ha köpt en villa för sex miljoner kronor tycker att det blir en för stor lånesumma att amortera.

– De tittar i stället på lite billigare och mindre boenden, gärna i Gustavsberg, Hemmesta eller Brunn.

Mäklaren Erik Garpenbeck på Beggren & co håller med om att just de små villorna är väldigt eftertraktade just nu.

– Många vill flytta från lägenhet till något lite större och då finns det för få bostäder till salu, det handlar om tillgång och efterfrågan, som alltid, säger han.

Jessica Frithiof bodde i en mindre villa i Fagerholm när hon i våras beslutade sig för att flytta. Då såg marknaden annorlunda ut.

– Det var mycket som var ute till försäljning och det gick inte så fort, säger hon.

Hon sålde sitt hus i slutet av maj och trodde att hon hade gott om tid att hitta något nytt.

– Men det blev en del sömnlösa nätter.

Från en relativt sval efterfrågan på mindre hus så fylldes visningarna av seriösa intressenter.

– ”Vad hände nu?” tänkte jag. Ett 20-tal intresserade var ute efter ungefär samma objekt och skapade budgivningar som man tidigare inte haft på den här typen av hus, säger hon.

Jessica Frithiof betalade 3,2 miljoner kronor för kedjehuset i Brunn – 700 000 kronor mer än vad de förra ägarna gav drygt ett år tidigare. Men hon tror att priset hade kunnat bli ännu högre.

– Jag fick tag på säljarna och lade ett bud direkt, annars hade det skenat i väg.

Grannhusen som såldes i somras visar också en stor prisökning med ungefär en halv miljon kronor jämfört med de likvärdiga bostäder som såldes förra året på samma gata.

Om Jessica Frithiof i stället hade köpt i våras och sålt under sensommaren, hade hon kunnat tjäna mer på affärerna.

– Men man kan inte gräma sig över sådant där – sådana tankar är bara energitjuvar, säger hon.

Fakta

Priserna fortsätter uppåt