ANNONS

Bostadspriserna har ökat med 49 procent

"Jag älskar min lägenhet. Den är lagom stor för mig", säger Maria Georgiadou som bor på Bärkingeplan i Tensta.
"Jag älskar min lägenhet. Den är lagom stor för mig", säger Maria Georgiadou som bor på Bärkingeplan i Tensta.
Mäklaren Yvonne Ulvengren tror att bostadsrättsföreningarna har gjort Tensta mer attraktivt genom att skapa trevliga miljöer.
Mäklaren Yvonne Ulvengren tror att bostadsrättsföreningarna har gjort Tensta mer attraktivt genom att skapa trevliga miljöer.
ANNONS

På två år har det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Tensta i ökat med 49 procent.

– Det finns ett väldigt stort sug efter bostadsrätter i Tensta, säger mäklaren Yvonne Ulvegren.

Lite drygt 22 000 kronor var det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Tensta i förra året. Det har skett en stark prisuppgång under de senaste åren. På två år har snittpriset per kvadratmeter i Tensta ökat med hela 49 procent.

Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som är baserad på ungefär 100 årliga försäljningar. För Rinkeby är antalet försäljningar så få att det inte finns någon statistik.

För cirka tio år sedan köpte Maria Georgiadou sin tvårummare på 69 kvadratmeter på Bärkingeplan för 350 000 kronor. Nu skulle den förmodligen kunna säljas för minst 1,5 miljoner kronor.

– Man märker att efterfrågan är stor eftersom mäklare regelbundet ringer och kollar om man vill sälja, säger Maria Georgiadou.

Hon har renoverat sin lägenhet från grunden och bland annat satt in ett nytt kök och badrum samt lagt in nya trägolv. Prisuppgången ser hon positivt på även om hon tänker bo kvar i området i många år.

– Klart att det är kul om det är höga priser när man säljer. Men den dagen är jag mest glad om jag får igen pengarna som jag köpte lägenheten för och den summa som jag lagt ned på renoveringen.

Maria Georgiadou berättar att hon trots stundtals negativ brottsrapportering känner sig trygg i Tensta. Hon gärna går på promenader på Järvafältet och andra grönområden med sin hund Atlas.

ANNONS

I Stockholms stad i stort har de största procentuella prisökningarna på bostadsrätter skett just i ytterförorterna. I Västerort har ytterförorternas priser har ökat mer än närförorternas under det senaste året.

– Det är en trend som vi sett den senaste tiden. Nivåerna är så höga i de centrala delarna att folk letar andra alternativ. Du får en större bostad för pengarna om du flyttar ut en bit från staden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Att prisuppgången varit särskilt stor i Tensta har Yvonne Ulvegren på Mäklarhuset märkt av. Hon har förmedlat bostadsrätter i Spånga och Tensta i över 25 år.

– Det är andra priser här än på andra håll i Stockholm. Men lägenheterna går i regel väldigt snabbt att sälja, säger hon.

Yvonne Ulvegren tycker att många bostadsrättsföreningar har skapat fina miljöer på gårdarna genom att rusta upp lekplatser, anlägga rabatter och liknande.

– Det gör området mer attraktivt.

Det är rätt vanligt att stora lägenheter i Järva har uthyrningsdelar och det drar upp priset. Wasim Chowdhury på Skandiamäklarna sålde förra året en trerummare med uthyrningsdel i Tensta för 2 610 000 kronor, ett kvadratmeterpris på 32 222 kronor.

– Om lägenheten inte hade haft en uthyrningsdel så tror jag priset hade blivit max två miljoner kronor, säger den ansvarige fastighetsmäklaren Wasim Chowdhury på Skandiamäklarna.

Han tror att priserna fortsätter uppåt.

– Något som gör Tensta attraktivt är att värme och vatten oftast ingår i avgifterna och det brukar vara lätt att få parkeringsplats.

Fakta

Så mycket har priserna ökat i Tensta

2013: 15 055 kr/kvm (medelpris: 1 124 026 kr)

2014: 18 760 kr/kvm (medelpris: 1 363 611 kr)

2015: 22 418 kr/kvm (medelpris: 1 752 200 kr)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.