Priserna har stigit på borätter i Järva

Kista är populärast – men även i Tensta, Akalla och Husby har bostadsrättspriserna gått upp.

Den stora inflyttningen och det geografiska läget är två skäl, tror mäklaren Omid Khani.

I västerorts närförorter, som till exempel Bromma, har priset på bostadsrätter gått upp med tolv procent det senaste året – mest i hela Stockholm.

I västerorts ytterförorter har priserna gått upp med tio procent. Det visar färska siffror från Mäklarstatisk, sammansatta av Svenska Mäklarhuset.

Omid Khani, mäklareSvenska Mäklarhuset i Vällingby, säger att priserna har stigit ganska mycket i Tensta, Akalla och Husby, men mest i Kista. Trögheten i försäljningen av bostadsrätter som märktes av för två år sedan är inte kvar.

– Det är svårt att säga exakt hur många procent som bostadsrätterna har gått upp. Ofta är de ettorna och tvåorna som gör att kvadratmeterpriserna går upp. De går åt som smör, medan treorna säljs i lite lugnare takt, säger Omid Khani.

Han är själv uppvuxen i Kista och tror att det geografiska läget, och att bostäderna fortfarande är relativt billiga, är anledningen till prishöjningen.

Han säger att det är många nyinflyttade Stockholmare som köper de mindre lägenheterna, som är billiga i jämförelse med till exempel Solna.

– Det är 22 procent färre bostadsrätter ute till försäljning nu jämfört med förra året. Folk flyttar till Stockholm varje dag, man behöver inte vara raketforskare för att se det sambandet. Många har börjat inse att det inte är så mycket dyrare med bostadsrätt än att hyra i andra hand, som har börjat bli väldigt dyrt, säger Omid Khani.

I Rinkeby och Hjulsta finns mest hyresrätter och därför saknas statistik över områdena.

Fakta

Stora skillnader i området

I Kista går en trea för ungefär 21 000–24 000 kr/kvm.

I Akalla, Husby och Tensta går treorna för cirka 15 000–19 000 kr/kvm.

För en etta eller tvåa är kvadratmeterpriset högre.

I Bromma är kvadratmeterpriset 40 000 kronor.

Källa: Mäklarstatistik/Svenska Mäklarhuset